Ο ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΣ ΜΑΣ ΤΟΠΟΣ

Καλωσορίσατε στον τόπο μας. Στη Λάγκα. Η Λάγκα είναι ένα χωριό χωμένο μέσα στο δάσος, στους πρόποδες των Οντρίων και ταυτόχρονα του Γράμμου, σε ένα απαράμιλλης ομορφιάς τοπίο, στην Καστοριά. Σε όλους εσάς που παρακολουθείτε συστηματικά ή όχι τα τεκτενόμενα του χωριού μας, σας εύχομαι καλή περιήγηση. Το blog αυτό είναι καθαρά λαογραφικό και περιγραφικό τόσο της σύγχρονης όσο και της παλιάς ζωής της Λάγκας. Γιατί δεν πρέπει να χαθούν οι παραδόσεις και η ιστορία μας. Χωρίς αυτά, χωρίς να γνωρίζουμε την κληρονομιά μας, δεν μπορούμε να υπάρχουμε σαν ξεχωριστοί άνθρωποι, σαν συγχωριανοί και πηγαίνοντας πιο μακριά, ακόμα και σαν έθνος.
Καλωσορίσατε λοιπόν και ελάτε να κάνουμε βόλτα μαζί στη Λάγκα του πριν και του τώρα...

Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

ΤΟ ΚΑΘΙΕΡΩΜΕΝΟ ΦΑΓΗΤΟ ΤΗΣ 25ΗΣ ΜΑΡΤΙΟΥ

Καλημέρα φίλοι μου. Σήμερα θα σας παρουσιάσω το παραδοσιακό φαγητό των Λαγκιωτών για την ημέρα της 25ης Μαρτίου. Φυσικά ήταν και είναι ακόμα, ο παστός μπακαλιάρος  Αλλά όχι τηγανητός σε κουρκούτι όπως τον γνωρίζουμε εμείς οι νεότεροι. Αλλιώς. Ψητός στο φούρνο, στη μασίνα, με ρύζι. Με ξένισε, η αλήθεια είναι, όταν το πρωτοάκουσα και το πρωτοαντίκρισα, αλλά για κάποιο λόγο μου άρεσε κιόλας. Η γεύση του μπακαλιάρου με το ρύζι τελικά ταιριάζουν και είναι άκρως χορταστικό το φαγητό.
Και επειδή είναι η αυστηρή νηστεία της Σαρακοστής, και δεν επιτρέπεται από την θρησκεία μας τίποτα αρτημένο, οι μοναδικές παραχωρήσεις που κάνει είναι για τις άγιες ημέρες του Ευαγγελισμού και της Κυριακής των Βαΐων. Επιτρέπεται η κατανάλωση ψαριού. Έτσι, δημιουργήθηκε αυτή η συνταγή να καλύψει τις ανάγκες των Λαγκιωτών εκείνες τις ημέρες. Και φυσικά το ψάρι θα ήταν παστός μπακαλιάρος. Τι άλλο θα μπορούσε να ήταν; Αλλά δεν είχε σημασία. Το αποτέλεσμα αποζημίωνε και με το παραπάνω. Δοκιμάστε την και θα με θυμηθείτε! 


ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου