Ο ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΣ ΜΑΣ ΤΟΠΟΣ

Καλωσορίσατε στον τόπο μας. Στη Λάγκα. Η Λάγκα είναι ένα χωριό χωμένο μέσα στο δάσος, στους πρόποδες των Οντρίων και ταυτόχρονα του Γράμμου, σε ένα απαράμιλλης ομορφιάς τοπίο, στην Καστοριά. Σε όλους εσάς που παρακολουθείτε συστηματικά ή όχι τα τεκτενόμενα του χωριού μας, σας εύχομαι καλή περιήγηση. Το blog αυτό είναι καθαρά λαογραφικό και περιγραφικό τόσο της σύγχρονης όσο και της παλιάς ζωής της Λάγκας. Γιατί δεν πρέπει να χαθούν οι παραδόσεις και η ιστορία μας. Χωρίς αυτά, χωρίς να γνωρίζουμε την κληρονομιά μας, δεν μπορούμε να υπάρχουμε σαν ξεχωριστοί άνθρωποι, σαν συγχωριανοί και πηγαίνοντας πιο μακριά, ακόμα και σαν έθνος.
Καλωσορίσατε λοιπόν και ελάτε να κάνουμε βόλτα μαζί στη Λάγκα του πριν και του τώρα...

Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013

ΨΥΧΟΣΑΒΒΑΤΟ ΚΑΙ ΡΟΥΣΑΛΙΑ

Καλησπέρα φίλοι μου. Βρισκόμαστε στο τελευταίο δεκαήμερο του Ιουνίου και το σαββατοκύριακο αυτό έχουμε δύο μεγάλες γιορτές της θρησκείας μας. Είναι το Μέγα Σάββατο των Ψυχών (Ψυχοσάββατο) και η Πεντηκοστή (Ρουσάλια). Οι παλιότεροι έδιναν πολύ μεγάλη σημασία σ' αυτές τις δύο ημέρες. Κι επειδή τείνουν να ξεχαστούν, καλό είναι τα θυμηθούμε τι λάβαινε χώρα, ώστε, αν βρεθούμε στο χωριό ή σε ανάλογο περιβάλλον, να μη μας φανούν παράξενα τα όσα θα δούμε. Ας δούμε λοιπόν τι γινόταν τότε, που τα ακολουθούμε πιστά στη Λάγκα μέχρι σήμερα:

Ψ υ χ ο σ ά β β α τ ο
     Όπως η Κυριακή είναι η ημέρα της αναστάσεως του Κυρίου, ένα εβδομαδιαίο Πάσχα, έτσι το Σάββατο είναι η ημέρα των κεκοιμημένων, για να τους μνημονεύουμε και να έχουμε κοινωνία μαζί τους. 
     Σε κάθε προσευχή και ιδιαίτερα στις προσευχές του Σαββάτου ο πιστός μνημονεύει τούς οικείους, συγγενείς και προσφιλείς, ακόμη και τούς εχθρούς του που έφυγαν από τον κόσμο αυτό, αλλά ζητά και τις προσευχές της Εκκλησίας γι’ αυτούς. 
Θεωρούμε τις προσευχές για τους κεκοιμημένους, τους νεκρούς μας (είτε στη Θεία Λειτουργία, είτε στα μνημόσυνα, είτε στα τρισάγια, είτε στα ψυχοσάββατα ) ΥΨΙΣΤΗ ΜΟΡΦΗ ΑΓΑΠΗΣ προς τους αδελφούς που δεν είναι πια μαζί μας. 
     Η επίσημη θέση της εκκλησίας μας είναι εξής:
     Το Σάββατο πριν από την Κυριακή της Απόκρεω, λέγεται «Σάββατο των Ψυχών» ή «Ψυχοσάββατο». Είναι το πρώτο από τα δύο Ψυχοσάββατα του έτους (το δεύτερο επιτελείται το Σάββατο πριν από την Κυριακή της Πεντηκοστής). Ο λόγος που το καθιέρωσε η Εκκλησία μας, παρ' ότι κάθε Σάββατο είναι αφιερωμένο στους κεκοιμημένους, είναι ο εξής: Επειδή πολλοί κατά καιρούς πέθαναν μικροί ή στην ξενιτιά ή στη θάλασσα ή στα όρη και τους κρημνούς ή και μερικοί, λόγω πτωχείας, δεν αξιώθηκαν των διατεταγμένων μνημοσύνων, «οι θείοι Πατέρες φιλανθρώπως κινούμενοι θέσπισαν το μνημόσυνο αυτό υπέρ πάντων των απ' αιώνος ευσεβώς τελευτησάντων Χριστιανών». Ακόμη, επειδή την Κυριακή της Απόκρεω ποιούμε ανάμνηση της Δευτέρας Παρουσίας του Χριστού και οι κεκοιμημένοι μας ακόμη δεν κρίθηκαν, τους μνημονεύουμε σήμερα και, επικαλούμενοι το άπειρο έλεος Του, παρακαλούμε τον Θεό, με το μνημόσυνο που κάνουμε, να τους αναπαύσει.  Συγχρόνως δε, ενθυμούμενοι και εμείς τον θάνατο και «διεγειρόμεθα προς μετάνοιαν...».
     Η καθιέρωση του Ψυχοσάββατου είναι μια υπόμνηση ότι το σώμα θα αναστηθεί κατά την Δευτέρα Παρουσία του Κυρίου, για να ενωθεί με την αθάνατη ψυχή σύμφωνα με τη διδασκαλία της Ορθόδοξης Εκκλησίας.
Οι γυναίκες πήγαιναν και πηγαίνουν στην εκκλησία κόλλυβα να ευλογηθούν και στο τέλος τα μοιράζουν στον κόσμο έξω από το ναό για «να σχωρεθούν τα πεθαμένα τους».


    
Μία πολύ σημαντική ημέρα του Ιουνίου είναι η Πεντηκοστή, μεγάλη γιορτή της χριστιανοσύνης. Κατά τη μέρα αυτή, στην εκκλησία στη Λάγκα γινόταν τα Ρουσάλια. Έθιμο που κρατά ακόμα και σήμερα στο χωριό.
Ρ ο υ σ ά λ ι α.

     Η γιορτή της Πεντηκοστής. Οι Λαγκιώτες πίστευαν ότι από την Ανάσταση ως την ημέρα της Πεντηκοστής, οι ψυχές κυκλοφορούσαν ελεύθερες στον Απάνω Κόσμο για πενήντα ημέρες. Σύμφωνα με την εκκλησιαστική μας παράδοση, μετά την Ανάσταση η Παναγία ικέτευσε τον Ύψιστο να κάνει κάτι και για τις ψυχές των νεκρών. Αυτός, χάρη στην Παναγία επέτρεψε στις ψυχές να κυκλοφορούν ως την ημέρα της Πεντηκοστής ανάμεσά μας.
Την ημέρα εκείνη λοιπόν, οι Λαγκιώτες μαζεύονταν όλοι στην εκκλησία κρατώντας κλαδιά καρυδιάς και τριαντάφυλλα. Επίσης οι γυναίκες του χωριού έκαναν κάθε είδους γλυκό της εποχής, λαγγίτες, πίτες, σαραγλιά, κ.α.
Να φάνε οι ψυχές και να ευχαριστηθούν πριν μπουν στον Κάτω Κόσμο. Γι’ αυτό το λόγο, κατά τη διάρκεια της λειτουργίας της Πεντηκοστής γονατίζουμε τρεις φορές. Είναι για να μη δούμε τις ψυχές που είναι ανάμεσά μας και φεύγουν για τον Κάτω Κόσμο. Τα Ρουσάλια λοιπόν είναι η μεγάλη γιορτή των Λαγκιωτών που αποχαιρετούν τις ψυχές και τις γλυκαίνουν τώρα που φεύγουν. Μετά φυσικά όλα τα γλυκά τα τρώγανε οι πιστοί και ευλογούσαν τις ψυχές. Τα μοίραζαν και τα αντάλλαζαν έξω από την εκκλησία με ευχές «για να σχωρεθούν τα πεθαμένα τους».
Προέλευση: Τα  Rosalia ή Rosaria ήταν ειδωλολατρική γιορτή των αρχαίων Ι­ταλών για τη λατρεία των νεκρών. Γινόταν την εποχή που υπάρχουν άφθονα τριαντάφυλλα, τον Μάιο, Ιούνιο. Η λέξη Rosalia προέρχεται από τη λατινική  rosa, που σημαίνει ρόδο, τρια­ντάφυλλο. Οι αρχαίοι Ιταλοί πήγαιναν στα νεκροταφεία, στόλιζαν τα μνήματα με πολλά τριαντάφυλλα, έκαναν τελετές για τους νε­κρούς και θυσίαζαν ζώα. Μετά τις νεκρικές τελετές και τις θυσίες ακολουθούσαν διασκεδάσεις και ευωχίες.
    Στα χρόνια της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας τα Rosalia μεταφέρθη­καν στην Ελλάδα, στη Βαλκανική και τη Μικρά Ασία. Οι Ελληνικοί και Ελληνόφωνοι πληθυσμοί εξελλήνισαν τη λατινική λέξη Rosalia με την ελληνική Ρουσάλια. Με την επικράτηση του Χριστιανισμού η γιορτή αυτή εκχριστιανίστηκε, και διατηρήθηκε στους Βυζαντινούς. 

ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΣΑΣ ΘΥΜΗΣΑ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ. ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ!

Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013

ΣΠΑΘΟΧΟΡΤΟ ή ΒΑΛΣΑΜΟΧΟΡΤΟ

Καλημέρα φίλοι μου. Περπατώντας στο βουνό μας, είδα ότι το σπαθόχορτο είναι πλέον στα καλύτερά του για να το συλλέξουμε και να το φυλάξουμε προς χρήση. έτσι συνέλεξα και κάποια στοιχεία που σας τα παρουσιάζω για να γνωρίσουμε λίγο καλύτερα. Ας δούμε αυτό το κοινό λουλούδι λοιπόν, που μόνο κοινό δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί. Και είμαστε τυχεροί που έχουμε πληθώρα από αυτό:

ΣΠΑΘΟΧΟΡΤΟ   ή   ΒΑΛΣΑΜΟΧΟΡΤΟ
Το βάλσαμο (επιστ. Υπερικόν το διάτρητον, Hypericum perforatum) είναι φυτό του γένους Υπερικόν. Ήταν γνωστό ως υπερικό στην Αρχαία Ελλάδα, ενώ στη νεότερη Ελλάδα είναι γνωστό ως βαλσαμόχορτο ή σπαθόχορτο, ενώ στην ξένη (αγγλική) βιβλιογραφία αναφέρεται ως St. John's wort.

Τα φύλλα του Βάλσαμου είναι φωτεινά κίτρινα- πορτοκαλί και τα πέταλα συνήθως κίτρινα. Όταν γυρίσουν προς το φως, αποκαλύπτουν ημιδιαφανείς στιγμές, που δίνουν την εντύπωση πως είναι διάτρητες. Οι κουκίδες αυτές δεν είναι όμως τρύπες, αλλά έγχρωμα αιθέρια έλαια και ρητίνες. Αν τρίψει κανείς τις μαύρες αυτές κουκίδες που έχουν τα 5 πέταλα με τα δάχτυλά του, αυτά θα γίνουν κόκκινα. Για πολλούς φυτοθεραπευτές, αυτές οι κουκίδες περιέχουν μερικά από τα πιο πολύτιμα και αποτελεσματικά φυτικά συστατικά. Οι στήμονες του φυτού έχουν ιδιαίτερη μορφή, με στερεό κυλινδρικό στέλεχος, με δύο γραμμές που εξέχουν κατά μήκος. Αυτές οι γραμμές κάνουν τον στήμονα να μοιάζει επίπεδος, πράγμα εντελώς ασυνήθιστο στον κόσμο των φυτών.

Αυτό το βοτάνι πραγματικά προσφέρεται απλόχερα στην ελληνική φύση. Είναι το δώρο της προς εμάς. Και είναι χαρακτηριστικό του μην Ιουνίου. Οπότε αν επιθυμούμε να το κάνουμε κομμάτι της ζωής μας, πρέπει τώρα να βγούμε και να το μαζέψουμε.
*εννοείται πως ό, τι αναφέρεται εδώ είναι πληροφοριακό και δεν κάνουμε τίποτα ως θεραπεία ή αντικαθιστούμε την θεραπεία μας. Πρέπει πάντα να συμβουλευόμαστε τον γιατρό μας.
Αυτό το βότανο που στην κυριολεξία  είναι το βάλσαμο του σώματος και της ψυχής έχει πολλές-πολλές εφαρμογές. Mε ιδιότητες που το κατατάσσουν σε ένα από τα πολύ σημαντικά για τον άνθρωπο θεραπευτικά βότανα, το βαλσαμόχορτο από την αρχαιότητα είναι γνωστό για την αποτελεσματική αντιμετώπιση δερματολογικών προβλημάτων, την επούλωση πληγών και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Στις μέρες μας, όμως, είναι ένα από τα βότανα που έχουν ερευνηθεί περισσότερο και με ιδιαίτερα ενθαρρυντικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της ήπιας και μέτριας κατάθλιψης και άλλων ψυχικών και νευρολογικών διαταραχών. 
   H πιο σημαντική δραστική ουσία του βαλσαμόχορτου είναι η υπερικίνη, η οποία βρίσκεται σε ολόκληρο το φυτό, αλλά σε μεγαλύτερη συγκέντρωση στις ανθισμένες κορυφές του (που όμως, όταν πολυκαιρίσουν, χάνουν τις ιδιότητές τους). Περιέχει ακόμα φλαβονοειδή (16% στα φύλλα), ξανθόνες, φαινολικά οξέα και ίχνη αιθέριων ελαίων (0,13%). Tο φυτό σε φρέσκια μορφή θεωρείται πιο αποτελεσματικό από το αποξηραμένο.
   Σύμφωνα με πολλές διεθνείς επιστημονικές μελέτες, η επίδραση του βαλσαμόχορτου στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης είναι θετική. Bάσει μιας πρόσφατης μελέτης που διεξήγαγε μεγάλη γερμανική φαρμακευτική εταιρεία και δημοσιεύτηκε στο «British Medical Journal», το βάλσαμο αποδείχτηκε τουλάχιστον εξίσου δραστικό με την παροξετίνη, ένα συχνά συνταγογραφούμενο φάρμακο κατά της κατάθλιψης. Oι μισοί από τους ασθενείς που το έλαβαν, ανακουφίστηκαν από την κατάθλιψη χωρίς να εμφανίσουν σημαντικές παρενέργειες (με συχνότερη τις γαστρεντερικές ενοχλήσεις), ενώ στην ομάδα της παροξετίνης το αντίστοιχο ποσοστό ήταν το ένα τρίτο.
   Tο βάλσαμο θεωρείται:
• Aντικαταθλιπτικό, ηρεμιστικό, αντισπασμωδικό και βελτιωτικό της ποιότητας του ύπνου σε αϋπνίες. 
• Aντιφλογιστικό και επουλωτικό για εγκαύματα και πληγές. Eπίσης, θεωρείται ότι επιταχύνει την εξαφάνιση των στιγμάτων της λευκόρροιας και των σκληρών όγκων του δέρματος.
 
• Tονωτικό και διεγερτικό για εξασθενημένους οργανισμούς.
• Kαταπραϋντικό και ανακουφιστικό σε βρογχίτιδα, βήχα, άσθμα.
• Eμμηναγωγικό-ρυθμιστικό της εμμήνου ρύσεως.
• Διουρητικό.
• Σπασμολυτικό.
• Για στομαχικές-εντερικές διαταραχές.
 • Aντιπυρετικό και παυσίπονο.
    Είναι το βότανο της ευζωίας και είναι κατάλληλο για τα εξής και όχι μόνο .......
 Κρυολόγημα: Για να προλάβετε το κοινό μας κρυολόγημα, δεν έχετε παρά να πίνετε ένα με δύο φλιτζάνια αφέψημα ή έγχυμα βαλσαμόχορτου κατά διαστήματα στην διάρκεια του χειμώνα. Αν ήδη έχετε κρυολόγημα, μην καθυστερείτε, πίνετε τρία φλυτζάνια έγχυμα βαλσαμόχορτου την ημέρα με το φαγητό σας αν έχετε ερεθισμένο λαιμό, κάντε γαργάρες με έγχυμα βασλαμόχορτου.
 
 Εμμηνόπαυση: Το βαλσαμόχορτο -θα εκπλαγείτε-είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικότερα βότανα στην παροχή βοήθειας στις γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση,  μειώνει τις εφιδρώσεις,  μειώνει την ευερεθιστότητα,  μειώνει τις αϋπνίες,  μειώνει την νευρικότητα,  μπορεί να εξαλείψει την κατάθλιψη,  κάντε λοιπόν έγχυμα βασλαμόχορτου και πίνετε τρία φλιτζάνια την ημέρα, μπορείτε να το πίνετε και κατά την διάρκεια του γεύματός σας, όταν νιώθετε έντονη ανησυχία ή μεγάλη ευερεθιστότητα μπορείτε να κάνετε ένα ζεστό μπάνιο που στο νερό της μπανιέρας σας θα έχετε προσθέσει μερικές σταγόνες από αιθέριο έλαιο βαλσαμόχορτου.
 
Κατάθλιψη: Οι έρευνες έχουν δείξει ότι το βαλσαμόχορτο μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά στην θεραπεία της ήπιας κατάθλιψης,  συμβουλευτείτε τον βοτανολόγο σας, τοβαλσαμόχορτο μπορείτε να το παίρνετε για την κατάθλιψη για μεγάλα διαστήματα, να το σταματάτε και μετά να ξαναρχίζετε, δεν προκαλεί εθισμό και δεν φέρνει υπνηλία, κάντε έγχυμα βαλσαμόχορτου και πίνετε ένα έως τρία φλιτζάνια την ημέρα μαζί με το φαγητό σας. 
 
Αϋπνία: Aν υποφέρετε από αϋπνίες το βαλσαμόχορτο μπορεί να σας βοηθήσει, κάντε έγχυμα από το βότανο και πίνετε ένα έως τρία φλιτζάνια την ημέρα, πίνοντας το ένα φλιτζάνι λίγο πριν κοιμηθείτε. θα σας βοηθήσει πάρα πολύ και ένα ζεστό μπάνιο με βαλσαμόχορτο λίγο πριν να ξαπλώσετε, στο νερό της μπανιέρας σας στάξτε μερικές σταγόνες από αιθέριο έλαιο βαλσαμόχορτου.
 
Σε παλαιότερους χρόνους επειδή οι συνθήκες υγιεινής ήταν πολύ δύσκολο να επιτευχθούν και οι επισκέψεις σε γιατρούς καθαρή πολυτέλεια, δεν ήταν σπάνιο το φαινόμενο τα μικρά παιδιά να υποφέρουν από σκουληκάκια του εντέρου. Μία δόση βαλσαμόλαδου κάπου- κάπου από τις μαμάδες και έλυνε το πρόβλημα για καιρό. Επίσης, αποτελεί άμεση αντιμετώπιση σε τσιμπήματα εντόμων και πληγές. Πως το φτιάχνουμε; Απλούστατο:
·         120g Από Τις Ανθισμένες Κορυφές
·         0,5λίτρο Ελαιόλαδο
Το βαλσαμόλαδο γίνεται με έγχυση  των λουλουδιών σε ελαιόλαδο και απευθείας έκθεση στον ήλιο για περίπου έξι εβδομάδες. Θα καταλάβουμε ότι είναι έτοιμο όταν θα έχει πάρει ένα παχύ κόκκινο χρώμα. Το στραγγίζουμε με ένα τουλπάνι ή ψιλό σουρωτήρι το τοποθετούμε σε σκουρόχρωμο μπουκάλι και το αποθηκεύουμε σε δροσερό ξηρό μέρος. Είναι έτοιμο για χρήση.

Ελπίζω κάτι από αυτά που γράφτηκαν εδώ να σας βοήθησε.
ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΙ ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ!