Ο ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΣ ΜΑΣ ΤΟΠΟΣ

Καλωσορίσατε στον τόπο μας. Στη Λάγκα. Η Λάγκα είναι ένα χωριό χωμένο μέσα στο δάσος, στους πρόποδες των Οντρίων και ταυτόχρονα του Γράμμου, σε ένα απαράμιλλης ομορφιάς τοπίο, στην Καστοριά. Σε όλους εσάς που παρακολουθείτε συστηματικά ή όχι τα τεκτενόμενα του χωριού μας, σας εύχομαι καλή περιήγηση. Το blog αυτό είναι καθαρά λαογραφικό και περιγραφικό τόσο της σύγχρονης όσο και της παλιάς ζωής της Λάγκας. Γιατί δεν πρέπει να χαθούν οι παραδόσεις και η ιστορία μας. Χωρίς αυτά, χωρίς να γνωρίζουμε την κληρονομιά μας, δεν μπορούμε να υπάρχουμε σαν ξεχωριστοί άνθρωποι, σαν συγχωριανοί και πηγαίνοντας πιο μακριά, ακόμα και σαν έθνος.
Καλωσορίσατε λοιπόν και ελάτε να κάνουμε βόλτα μαζί στη Λάγκα του πριν και του τώρα...

Δευτέρα 26 Μαΐου 2014

ΚΥΡΙΑΚΗ 1Η ΙΟΥΝΙΟΥ 2014

Καλησπέρα φίλοι μου. Την Κυριακή 1η Ιουνίου 2014 το πρωί θα τελεστεί Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου έναντι του Ψυχοσαββάτου του επόμενο σαββατοκύριακου,που κωλύεται ο ιερέας μας και δε θα μπορέσει να παρευρεθεί. Δεν αφήνει το ποίμνιο όμως χωρίς Ψυχοσάββατο. Οπότε και τα λειτουργήσει την ερχόμενη Κυριακή. Και επ' ευκαιρίας της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος,που εορτάζεται στις 5 Ιουνίου, ο Σύλλογος Λαγκιωτών,σας προσκαλεί στη γιορτή του που θα πραγματοποιήσει την ίδια Κυριακή 1η Ιουνίου, λόγω του μεσοβδόμαδου της ημέρας.
Ελάτε να γιορτάσουμε την φύση,φίλοι μου!

Τετάρτη 21 Μαΐου 2014

Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΙ ΕΛΕΝΗΣ ΣΤΗ ΛΑΓΚΑ

Καλημέρα φίλοι μου. Χθες ήταν μια μεγάλη γιορτή της χριστιανοσύνης, ιδιαίτερα για το χωριό μας, η μνήμη των ισαποστόλων Μεγάλου Κωνσταντίνου και της μητέρας του Αγίας Ελένης. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος γιορτάσαμε τους Αγίους με γλέντια και χαρές και τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό έξω από το χωριό, μέσα στο δάσος. Κόσμος να προσκυνήσει ήρθε πολύς, και το χωριό γέμισε ξανά ανθρώπους με χαρούμενη διάθεση για χορό και ευλογία. Πως συνδυάζονται αυτά τα δύο; Μα φυσικά, την παραμονή το βράδυ, μετά την καθιερωμένη επίσκεψη στο ξωκλήσι για ν' ανάψουμε το κεράκι μας, μετά πήγαμε στο Δημοτικό Σχολείο, όπου κι έγινε τρικούβερτο γλέντι με καλή μουσική όπως την εννοούν οι Λαγκιώτες- κλαρίνα δηλαδή-και άφθονο κέφι τραγούδι και φαγητό. Την επόμενη μέρα το πρωί, παρακολουθήσαμε τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό, συζητήσαμε στη σκιά της γέρικης βελανιδιάς στον αυλόγυρο του Ναού και κεραστήκαμε για τη γιορτή του Αγίου. Ας ευχηθούμε ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ στους εορτάζοντες και τις εορτάζουσες της ημέρας, έστω και λίγο καθυστερημένα. Να πως περάσαμε:






































Και στη συνέχεια, η μέρα προσφερόταν για μια βόλτα στο βουνά,κι αυτό κάναμε,χωρίς δεύτερη σκέψη. Η άνοιξη ταιριάζει τόσο στη Λάγκα, το πράσινο είναι το πιο πράσινο του χρόνου όλου, τα λουλούδια πιο ευωδιαστά,τα πουλιά γλυκολαλούν πιο πολύ!










Από δω και πέρα φίλοι μου, η Λάγκα έτσι θα είναι. Αν θέλετε να νιώσετε ένα με τη φύση και την ευτυχία και ολοκλήρωση που προσφέρει,δεν έχετε παρά να την επισκεφτείτε. Σας περιμένουμε!