Ο ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΣ ΜΑΣ ΤΟΠΟΣ

Καλωσορίσατε στον τόπο μας. Στη Λάγκα. Η Λάγκα είναι ένα χωριό χωμένο μέσα στο δάσος, στους πρόποδες των Οντρίων και ταυτόχρονα του Γράμμου, σε ένα απαράμιλλης ομορφιάς τοπίο, στην Καστοριά. Σε όλους εσάς που παρακολουθείτε συστηματικά ή όχι τα τεκτενόμενα του χωριού μας, σας εύχομαι καλή περιήγηση. Το blog αυτό είναι καθαρά λαογραφικό και περιγραφικό τόσο της σύγχρονης όσο και της παλιάς ζωής της Λάγκας. Γιατί δεν πρέπει να χαθούν οι παραδόσεις και η ιστορία μας. Χωρίς αυτά, χωρίς να γνωρίζουμε την κληρονομιά μας, δεν μπορούμε να υπάρχουμε σαν ξεχωριστοί άνθρωποι, σαν συγχωριανοί και πηγαίνοντας πιο μακριά, ακόμα και σαν έθνος.
Καλωσορίσατε λοιπόν και ελάτε να κάνουμε βόλτα μαζί στη Λάγκα του πριν και του τώρα...

Κυριακή 24 Αυγούστου 2014

ΚΥΡΙΑΚΗ 24 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ

Καλημέρα φίλοι μου. Τα τελευταία χρόνια έχουμε καθιερώσει μια Κυριακή στο τέλος του καλοκαιριού ή αρχές φθινοπώρου να παρακολουθούμε τη Θεία Λειτουργία στην Αγία Βαρβάρα,τιμώντας τη μνήμη της, επειδή συνήθως ο χειμώνας δε μας επιτρέπει να μεταβούμε στο ξωκλήσι για την ημέρα της. Αυτό πράξαμε λοιπόν, και βρεθήκαμε αρκετοί στο γραφικό ξωκλήσι στη Θεία Λειτουργία.

































ΜΕΓΑΛΗ Η ΧΑΡΗ ΤΗΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΜΑΖΕΨΕ ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΥΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ. ΝΑ ΒΟΗΘΑΕΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ.
ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΚΑΛΟ ΝΑ ΠΑΡΑΣΤΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΤΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ.
ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΝΑ ΕΧΕΤΕ!

Παρασκευή 22 Αυγούστου 2014

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ

Καλημέρα φίλοι μου. Αυτήν την Κυριακή 24 Αυγούστου θα παρακολουθήσουμε τη Θεία Λειτουργία στο ξωκλήσι της Αγίας Βαρβάρας. Σας περιμένουμε!

Τετάρτη 13 Αυγούστου 2014

ΓΛΕΝΤΙ ΛΑΓΚΑΣ 9 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2014!

Καλησπέρα φίλοι μου. Το περασμένο Σάββατο 9 Αυγούστου το βράδυ, γλεντήσαμε στη Λάγκα έτσι όπως μόνο οι Ηπειρώτες γνωρίζουν: με καλό κλαρίνο, χορό και μια πανσέληνο, να την πιεις στο ποτήρι. Μας ευνόησε τόσο πολύ ο καιρός, που η καρδιά όλων μας αγαλλίασε βλέποντας το φεγγάρι να ανατέλλει από τα Όντρια υπό τον ήχο του ηπειρώτικου κλαρίνου. Γλυκιά, καλοκαιρινή βραδιά, που έκρυβε και μια μεγάλη έκπληξη, την παρουσίαση του βιβλίου του κ. Σωτήρη Καλύβα για την παλιά ζωή του χωριού μας, που έχει εκλείψει και που τόσο νοσταλγούν οι παλιοί και δεν πρέπει να ξεχάσουμε οι πιο νέοι. Αποτέλεσμα χρόνων προσπάθειας το βιβλίο με τίτλο «Από τον ένδοξο Βράχο του Σουλίου στη Λάγκα. Ένα ταξίδι στον χρόνο», είναι η πρώτη προσπάθεια συγχωριανού μας να καταγράψει μέσα από προσωπικές εμπειρίες και αφηγήσεις ανθρώπων που δε βρίσκονται μαζί μας πια, την αφετηρία όλων αυτών που είμαστε εμείς σήμερα. Και της βαριάς κληρονομιάς που κουβαλάμε. Και κάτι που δείχνει την ανωτερότητα του κυρίου Καλύβα, είναι η ανακοίνωσή του ότι τα έσοδα του βιβλίου θα καρπωθεί αποκλειστικά ο Πολιτιστικός Σύλλογος της Λάγκας. Για όλους αυτούς λόγους, πρέπει φίλοι μου να επικροτήσουμε και να στηρίξουμε αυτήν την προσπάθεια! Δείτελοιπόν πως περάσαμε εκείνη την βραδιά, στο γεμάτο προαύλιο του Παλαιού Δημοτικού Σχολείου της Λάγκας.
Οργασμός επικρατεί στο κουμάντο.Όλα είναι έτοιμα!


Το Συμβούλιο του Συλλόγου με το βιβλίο του κ. Καλύβα.




Οι δύο πρόεδροι του Δ/Σ με τον συγγραφέα και το δημιούργημά του.








Η Αυγουστιάτικη πανσέληνος κάνει την εμφάνισή της από τα Όντρια!

























Και αρχίζει ο χορός!










Πολλά συγχαρητήρια κ.Σωτήρη Καλύβα! μακάρι να γίνετε ο προπομπός πολλών ανάλογων προσπαθειών!