Ο ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΣ ΜΑΣ ΤΟΠΟΣ

Καλωσορίσατε στον τόπο μας. Στη Λάγκα. Η Λάγκα είναι ένα χωριό χωμένο μέσα στο δάσος, στους πρόποδες των Οντρίων και ταυτόχρονα του Γράμμου, σε ένα απαράμιλλης ομορφιάς τοπίο, στην Καστοριά. Σε όλους εσάς που παρακολουθείτε συστηματικά ή όχι τα τεκτενόμενα του χωριού μας, σας εύχομαι καλή περιήγηση. Το blog αυτό είναι καθαρά λαογραφικό και περιγραφικό τόσο της σύγχρονης όσο και της παλιάς ζωής της Λάγκας. Γιατί δεν πρέπει να χαθούν οι παραδόσεις και η ιστορία μας. Χωρίς αυτά, χωρίς να γνωρίζουμε την κληρονομιά μας, δεν μπορούμε να υπάρχουμε σαν ξεχωριστοί άνθρωποι, σαν συγχωριανοί και πηγαίνοντας πιο μακριά, ακόμα και σαν έθνος.
Καλωσορίσατε λοιπόν και ελάτε να κάνουμε βόλτα μαζί στη Λάγκα του πριν και του τώρα...

Παρασκευή, 29 Απριλίου 2016

ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΤΗ ΛΑΓΚΑ

Καλησπέρα φίλοι μου. Σε μια ατμόσφαιρα άκρας ταπείνωσης και θείας κατάνυξης ζήσαμε τη σημερινή μέρα, την φοβερότερη στης χριστιανοσύνης. Είναι η μέρα που ο Κύριος μας κατέβηκε τα σκοτεινά και τρομακτικά σκαλιά του κάτω κόσμου για να μπορέσει το πιο αγαπημένο του δημιούργημα να σωθεί από την φοβέρα του αιώνιου θανάτου. Υπέστη τους μεγαλύτερους εξευτελισμούς και τα χειρότερα βασανιστήρια, χωρίς να υπάρχει καμία δικαιολογία, χωρίς καμία διαμαρτυρία για να δοξάσει τον άνθρωπο. Κι εμείς σήμερα συμμετείχαμε στο Ιερό Πάθος στολίζοντας στην αρχή τον Επιτάφιο, τον προσωρινό τάφο του Κυρίου, και στη συνέχεια ψάλλαμε όλοι μαζί τα Εγκώμια, στον θρήνο της Παναγίας μητέρας του Χριστού μας, που έθαψε τον μονάκριβο για της, Σωτήρα του κόσμου.
Γεμάτος σήμερα ο ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου στο χωριό μας, με τον ιερέα μας πατέρα Γεώργιο να κάνει τα υπέρ των δυνάμεών του ν'αποδώσει το κλίμα στο σεπτό μαρτύριο αξιωθήκαμε να ζήσουμε για άλλη μια φορά. Και το σημειώνω αυτό, επειδή η σημερινή μέρα είναι πάντα δύσκολη γι' αυτόν, λόγω των παρόμοιων υποχρεώσεών του σε 3 χωριά. Παρόλα αυτά, όλα έγιναν όπως ορίζει η μέρα.
Για όσους δε μπορέσατε να παρευρεθείτε, δείτε τι ζήσαμε:
Ο Κύριος του κόσμου πάνω στον Σταυρό του Μαρτυρίου, για ποιον άλλο; για εμάς τους ανθρώπους.

Και στήνεται ο Τάφος του.

Όλες οι γυναίκες του χωριού, μικρές και μεγάλες με τα λουλούδια στα χέρια είμαστε έτοιμες να στολίσουμε τον Επιτάφιο.Άγρυπνοι φρουροί του και οι σεβαστοί του χωριού.

Και η μικρή μας μυροφόρα παίζει κρυφτούλι πριν εκτελέσει το χρέος της.

Αρχίζουμε.

Παράλληλα, ενώ η Θεία Λειτουργία συνεχίζεται, κατεβαίνει και ο Εσταυρωμένος από τον Γολγοθά του.

Τυλίγεται με σεντόνι για να τοποθετηθεί στον Επιτάφιο.Και μέσα σε συγκινητικό κλίμα γίνεται η Αποκαθήλωση και ο ιερέας κουβαλά το νεκρό πλέον Σώμα του Κυρίου στους ώμους του.


Και τον τοποθέτησε στον Επιτάφιο που θα τον φιλοξενήσει προσωρινά.

Και συνεχίζουμε τον στολισμό.

Η παλιά γενιά ορμηνεύει και η νέα δημιουργεί.


Έτοιμος ο ταπεινός Επιτάφιός μας.

Πως να Σε θωρήσω στον Τάφο; Ποια γη θα Σε δεχτεί; Ποια πέτρα θα Σε κλείσει στην αγκαλιά της; Εσένα που στη δική Σου αγκαλιά χώρεσες όλον τον κόσμο; 

Και περνάμε σταυρωτά κάτω απ' τον Επιτάφιο, για να έχουμε καλή υγεία.Αρχίζει ο Επιτάφιος θρήνος.
Η ΖΩΗ ΕΝ ΤΑΦΩ
ΚΑΤΕΤΕΘΗΣ ΧΡΙΣΤΕ...

Έραναν τον τάφο, οι μυροφόροι μύρα, λίαν πρωίν ελθούσαι...

Και ετοιμάζεται ο Επιτάφιος για τη λιτάνευση.
4 νέοι άνδρες θα κουβαλήσουν τον Επιτάφιο στη λιτάνευσή του γύρω από τον Ιερό Ναό.

Ευτυχώς ο καιρός κράτησε και πράξαμε τα δέοντα.


Η ομάδα των ψαλτών μας.

Μετά την τόσο συγκινητική ημέρα, δε μένει παρά να σας ευχηθώ ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ!
Και να σας υπενθυμίσω ότι αύριο το βράδυ  στις 11:0μμ. θα έχουμε Αναστάσιμη Ακολουθία στη Λάγκα. Εύχομαι να σας δούμε όλους εκεί να ανταλλάξουμε ευχές και να τσουκρίσουμε αυγά!
Αν όχι, ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ!!!

Πέμπτη, 28 Απριλίου 2016

ΑΝΑΣΤΑΣΙΜΕΣ ΕΥΧΕΣ

Είθε η Σταύρωση και η Ανάσταση του Κυρίου μας να φέρει στις καρδιές μας την αγαλλίαση ώστε όλοι να αναφωνήσουμε ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!
Και ν'απαντήσουμε ΑΛΗΘΩΣ Ο ΚΥΡΙΟΣ!
ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ. ΜΕ ΥΓΕΙΑ, ΧΑΡΑ ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΙΑ!

Τετάρτη, 27 Απριλίου 2016

Μ. ΤΕΤΑΡΤΗ ΚΑΙ ΤΟ ΕΥΧΕΛΑΙΟ ΣΤΗ ΛΑΓΚΑ

Καλησπέρα φίλοι μου. Μ. Τετάρτη σήμερα και σήμερα είχαμε Ευχέλαιο στη Λάγκα. Το ταπεινό εκκλησίασμα δέχτηκε την ευλογία του Κυρίου με το μύρο που μας έχρισε ο ιερέας μας. Μία σεμνή αλλά κατανυκτική τελετή, στην οποία γονατίζοντας "δωρεά λάβετε,δωρεά δώσετε" μας προέτρεψαν τα λόγια του Ευαγγελίου μας.
Δείτε πως ζήσαμε τη σημαντική τούτη μέρα:

Άναψαν τα κεριά του Ευχελαίου.

Γονατιστοί ευλαβικά δεχόμαστε την Ιερή Ευχή.

Σκύβοντας με ταπείνωση φιλάμε το Ευαγγέλιο και το χέρι που μας δίνει την ευλογία.

Μας χρίζει με το αγιασμένο μύρο επίσης.

Το πέρας του ευχελαίου επήλθε με το σβήσιμο των κεριών.

Αύριο στην φοβερή μέρα της Σταύρωσης του Κυρίου μας, σας περιμένουμε όλους φίλοι μου, να μοιραστούμε την οδύνη.
ΚΑΛΟ ΣΑΣ ΒΡΑΔΥ.

Κυριακή, 24 Απριλίου 2016

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΚΟΛΟΥΘΙΩΝ Μ. ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Φέτος έχουμε Ανάσταση στο χωριό φίλοι μου. Και ακολουθίες όλης της Μ. Εβδομάδας. Ελάτε να προσευχηθούμε μαζί. τότε η προσευχή μας γίνεται δυνατότερη. ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ να έχουμε.

Σάββατο, 16 Απριλίου 2016

Καλημέρα φίλοι μου. Το έργο ετοιμάζεται να ολοκληρωθεί και ο δρόμος μας παραδίδεται με κάθε ασφάλεια τις προσεχείς ημέρες. Όπως μπορούμε να δούμε, ελάχιστη κατακρήμνιση έλαβε χώρα. Η ελάχιστη δυνατή.Τετάρτη, 6 Απριλίου 2016

ΠΡΟΣΟΧΗ! ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ!

Όπως γνωρίζετε, ο δρόμος για Λάγκα- Βράχο στη διασταύρωση της Νίκης έχει κλείσει λόγω της κατακρίμνισης των επικίνδυνων βράχων. Υπάρχει παράκαμψη μέσω Νίκης.
Παρακαλείστε να μειώστε στο ελάχιστο τις μετακινήσεις σας προς το χωριό, λόγω του δύσκολου δρόμου. Η κυκλοφορία από τον επαρχιακό δρόμο θα επανέλθει ως τις 21 Απριλίου.
Αν χρειαστεί να μετακινηθείτε, παρακαλείστε να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. 
Ευχαριστώ,
για την κοινότητα Λάγκας, η τοπική εκρπόσωπος,
Μαρία Παπαϊωάννου