Ο ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΣ ΜΑΣ ΤΟΠΟΣ

Καλωσορίσατε στον τόπο μας. Στη Λάγκα. Η Λάγκα είναι ένα χωριό χωμένο μέσα στο δάσος, στους πρόποδες των Οντρίων και ταυτόχρονα του Γράμμου, σε ένα απαράμιλλης ομορφιάς τοπίο, στην Καστοριά. Σε όλους εσάς που παρακολουθείτε συστηματικά ή όχι τα τεκτενόμενα του χωριού μας, σας εύχομαι καλή περιήγηση. Το blog αυτό είναι καθαρά λαογραφικό και περιγραφικό τόσο της σύγχρονης όσο και της παλιάς ζωής της Λάγκας. Γιατί δεν πρέπει να χαθούν οι παραδόσεις και η ιστορία μας. Χωρίς αυτά, χωρίς να γνωρίζουμε την κληρονομιά μας, δεν μπορούμε να υπάρχουμε σαν ξεχωριστοί άνθρωποι, σαν συγχωριανοί και πηγαίνοντας πιο μακριά, ακόμα και σαν έθνος.
Καλωσορίσατε λοιπόν και ελάτε να κάνουμε βόλτα μαζί στη Λάγκα του πριν και του τώρα...

Παρασκευή 1 Μαΐου 2015

ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ΣΤΗ ΛΑΓΚΑ!

Καλησπέρα φίλοι μου. ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΙ! Άρτι αφιχθείσα από τη Λάγκα, γιορτάσαμε τον ερχομό του Μάη μέσα στην φύση και τον ανοιξιάτικη ατμόσφαιρα. Ιδανική η σημερινή ημέρα για την γιορτή της φύσης και το χωριό ήταν στα καλύτερά του. Κόσμος πολύς που έψηνε στην αυλή του, που αστειευόταν και περνούσε καλά. Το χωριό αντηχούσε από παιδικά γέλια, γέλια μεγάλων ανθρώπων, μουσικές παντού. Πόσο όμορφα να έχουμε πάντα τόσο κόσμο!
Σήμερα στη Λάγκα,αποφασίσαμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό. Αντί να κόψουμε λουλούδια για να πιάσουμε το Μάη, κάναμε λουλουδοφύτευση! Παράλληλα καθαρίσαμε και τους δρόμους του χωριού και τους κοινόχρηστους χώρους γενικά. γεμίσαμε χρώματα, αρώματα, ομορφιά. Και δε θα μπορούσαμε να μην κάνουμε ένα στεφάνι από αγριολούλουδα, αλλά με ένα στεφάνι μόνο, στεφανώθηκαν όλοι. Δείτε τι εννοώ:
Ένα κοπάδι πρόβατα έκανε την εμφάνισή του κι έκλεισε το δρόμο μας. Κατευθύνεται στα βουνά. Είναι άνοιξη!

Κάπου εδώ βλέπουμε ένα άλλο κοπάδι αγριογούρουνων. 6- 7 μεγάλα με τα μωρά τους. Το ξέρω ότι είναι πολύ δύσκολο να το εντοπίσετε αλλά είναι εκεί. Μας έκανε παρέλαση.


Μία σαλαμάνδρα  στο δρόμο.

Άρχισαν οι ετοιμασίες για τη λουλουδοφύτευση. 

Ένας- ένας αρχίζουν το φύτεμα. Κανείς δεν έμεινε άπρακτος. Δείτε παρακάτω.
 





Και καθαρίζουμε τον τόπο όλο!

Μαζέψαμε μαργαρίτες για το μοναδικό μας στεφάνι.




 Ο κλένος.

Και η νέα του τριανταφυλλιά.

Στεφανωθήκαμε το Μάη.



Τόσος κόσμος που ήρθε, έπρεπε να δανειστούμε και καθίσματα. Μακάρι πάντα να είναι έτσι.


Εγώ έτσι έπιασα το Μάη. Υπάρχει ωραιότερο στρώμα από τα μυρωδάτα λουλούδια; Απόλυτη ευτυχία!

Τα Όντρια ανθισμένα,απολαμβάνουν τις ζεστές ηλιαχτίδες.

Όλοι όμως στεφανώθηκαν με το ίδιο στεφάνι.


Ακόμα και μια μακρινή άποψη του φράγματος αποπνέει ηρεμία και απόλυτη αρμονία με το περιβάλλον.

Φίλοι μου, αυτή ήταν η καταπληκτική μας μέρα. Σεβόμενοι τα έθιμα του τόπου, γίναμε κοινωνοί στη γιορτή της φύσης, και προσφέραμε σ' όλη αυτήν την ομορφιά ένα μικρό λιθαράκι κι εμείς.
ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ! ΕΙΣ ΤΟ ΕΠΑΝΙΔΕΙΝ ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου