Ο ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΣ ΜΑΣ ΤΟΠΟΣ

Καλωσορίσατε στον τόπο μας. Στη Λάγκα. Η Λάγκα είναι ένα χωριό χωμένο μέσα στο δάσος, στους πρόποδες των Οντρίων και ταυτόχρονα του Γράμμου, σε ένα απαράμιλλης ομορφιάς τοπίο, στην Καστοριά. Σε όλους εσάς που παρακολουθείτε συστηματικά ή όχι τα τεκτενόμενα του χωριού μας, σας εύχομαι καλή περιήγηση. Το blog αυτό είναι καθαρά λαογραφικό και περιγραφικό τόσο της σύγχρονης όσο και της παλιάς ζωής της Λάγκας. Γιατί δεν πρέπει να χαθούν οι παραδόσεις και η ιστορία μας. Χωρίς αυτά, χωρίς να γνωρίζουμε την κληρονομιά μας, δεν μπορούμε να υπάρχουμε σαν ξεχωριστοί άνθρωποι, σαν συγχωριανοί και πηγαίνοντας πιο μακριά, ακόμα και σαν έθνος.
Καλωσορίσατε λοιπόν και ελάτε να κάνουμε βόλτα μαζί στη Λάγκα του πριν και του τώρα...

Παρασκευή 26 Απριλίου 2019

ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΜΠΤΗ- ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΤΗ ΛΑΓΚΑ 2019

Καλησπέρα φίλοι μου. Μεγάλη παρασκευή απόψε και κορυφώθηκε το Θείο Δράμα με την ταφή του Κυρίου μας και τον θρήνο της Παναγίας μας, μια μητέρας που είδε να θανατώνεται άδικα το παιδί της από το μένος του όχλου και να το θάβει με τους λιγοστούς φοβισμένους συντρόφους- μαθητές και αγαπημένα πρόσωπα της, όσο και του Παιδιού της.
Παρευρεθήκαμε στην Εκκλησία λοιπόν για να βιώσουμε για άλλη μια φορά κι εμείς την φοβερή αυτή μέρα και να γίνουμε κοινωνοί της άκρας ταπείνωσης.
 Η Δοκιμασία του Κυρίου μας άρχισε από την Μ. Πέμπτη το απόγευμα:
Η ανάγνωση των 12 Ευαγγελίων από τον ιερέα της ενορίας μας, πατέρα Γεώργιο.

Και ήρθε η ώρα της Σταύρωσης.



 Αγνά χείλη μετριάζουν τον πόνο του πιο αγνού Ανθρώπου, του Θεανθρώπου.



Σήμερον κρεμάται επί ξύλου, ο εν ύδασι την Γην κρεμάσας...

Η επόμενη μέρα μας βρίσκει έτοιμες για να στολίσουμε τον Επιτάφιο.

και όταν τα χέρια είναι πρόθυμα, η δουλειά γίνεται με ευκολία.



Ταπεινός ο Επιτάφιός μας, έτοιμος να δεχτεί το Σώμα Κυρίου.

Και το μεσημέρι, ήρθε η ώρα της Αποκαθήλωσης. 



Κοίτεται πλέον ο Κύριος στο μνήμα του.


Μόλις τελείωσε η Αποκαθήλωσις, όσοι πιστοί βρισκόμασταν στην εκκλησία, συγκεντρωθήκαμε στο καφενείο και γευτήκαμε την αλάδωτη φυσικά φασολάδα ου επιβάλλει η ημέρα. Περασμένο μεσημέρι πια.



Αργά το απόγευμα, ένα μεγάλο πλεόν εκκλησίασμα συγκεντρώθηκε  για να ψάλλει τα Εγκώμια, την θρήνο της Παναγίας για τον αδικοχαμένο Γιο της και Σωτήρα του κόσμου.







Η καμπάνα δεν έπαψε να χτυπά πένθιμα καθόλη την διάρκεια της περιφοράς του Επιταφίου. 







Σεμνά και ταπεινά αξιωθήκαμε να προσκυνήσουμε και φέτος τον Επιτάφιο του Κυρίου μας. Αναμένουμε την αύριο Ανάστασή του και χαρά του κόσμου.
ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου