Ο ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΣ ΜΑΣ ΤΟΠΟΣ

Καλωσορίσατε στον τόπο μας. Στη Λάγκα. Η Λάγκα είναι ένα χωριό χωμένο μέσα στο δάσος, στους πρόποδες των Οντρίων και ταυτόχρονα του Γράμμου, σε ένα απαράμιλλης ομορφιάς τοπίο, στην Καστοριά. Σε όλους εσάς που παρακολουθείτε συστηματικά ή όχι τα τεκτενόμενα του χωριού μας, σας εύχομαι καλή περιήγηση. Το blog αυτό είναι καθαρά λαογραφικό και περιγραφικό τόσο της σύγχρονης όσο και της παλιάς ζωής της Λάγκας. Γιατί δεν πρέπει να χαθούν οι παραδόσεις και η ιστορία μας. Χωρίς αυτά, χωρίς να γνωρίζουμε την κληρονομιά μας, δεν μπορούμε να υπάρχουμε σαν ξεχωριστοί άνθρωποι, σαν συγχωριανοί και πηγαίνοντας πιο μακριά, ακόμα και σαν έθνος.
Καλωσορίσατε λοιπόν και ελάτε να κάνουμε βόλτα μαζί στη Λάγκα του πριν και του τώρα...

Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2020

ΚΥΡΙΑΚΗ 6 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2020- ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ ΛΑΓΚΑΣ

Πρώτη Κυριακή του Σεπτέμβρη φίλοι μου και τελέσαμε την καθιερωμένη θεία Λειτουργία στην Αγία Βαρβάρα Λάγκας. Παράλληλα, τελέσαμε και το μνημόσυνο υπέρ των πεσόντων- ηρώων του τόπου μας ΕΛΔΥΚαρίων κατά την τουρκική εισβολή του Αττίλα ΙΙ στην Κύπρο, Βασιλείου Παπαλάμπρου και Κωνσταντίνου Κέντρα. Υπερήφανοι που οι δύο αυτοί γίγαντες κατάγονται από τούτα τα χώματα, αποτίσαμε τον ελάχιστο φόρο τιμής στους δύο αυτούς άντρες που υπερασπιζόμενοι την Πατρίδα και την Ελευθερία της, έπεσαν στο πεδίο της μάχης σε μία τόσο άνιση μάχη, που πέρασαν αμέσως στο πάνθεον των ηρώων.
Ας δούμε πως εξελίχθηκε η μέρα μας:

Ακόμα και ο ιερέας μας, ο παπα-Γιώργης θέλησε να λάβει πιο ενεργά μέρος στο μνημόσυνο. Διορθώνει τις ζημιές στα κόλλυβα των ηρώων που προκλήθηκαν λόγω κακοτράχαλου δρόμου.
 


Κι αν λόγω COVID 19 δεν μπόρεσε να εισέλθει το ποίμνιο μέσα στο ξωκλήσι, εξήλθε η Θεία Λειτουργία.
 

Οι ψάλτες μας ακούγονταν μέχρι έξω που μελωδικά η φωνή τους έντυνε τις προσευχές μας.

"Πλούσιοι επτώχευσαν και επέινασαν..."


Και άρχισε το μνημόσυνο των ηρώων.


 Ήμαστε πολλοί. Πάντα προσεκτικοί λόγω COVID 19, αλλά πολλοί!


Φίλοι μου, κάθε 1η Κυριακή του Σεπτέμβρη τελείται Θεία Λειτουργία στην Αγία Βαρβάρα. Την ίδια ημέρα πλέον θα τελείται και το ετήσιο μνημόσυνο υπέρ των ηρώων- πεσόντων του τόπου μας.
Να μας βοηθάει η Χάρη της και του χρόνου να ξαναβρεθούμε εκεί πάλι όλοι μαζί!

ΑΙΩΝΙΑ ΤΟΥΣ Η ΜΝΗΜΗ!
ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΠΟΤΕ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου