Ο ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΣ ΜΑΣ ΤΟΠΟΣ

Καλωσορίσατε στον τόπο μας. Στη Λάγκα. Η Λάγκα είναι ένα χωριό χωμένο μέσα στο δάσος, στους πρόποδες των Οντρίων και ταυτόχρονα του Γράμμου, σε ένα απαράμιλλης ομορφιάς τοπίο, στην Καστοριά. Σε όλους εσάς που παρακολουθείτε συστηματικά ή όχι τα τεκτενόμενα του χωριού μας, σας εύχομαι καλή περιήγηση. Το blog αυτό είναι καθαρά λαογραφικό και περιγραφικό τόσο της σύγχρονης όσο και της παλιάς ζωής της Λάγκας. Γιατί δεν πρέπει να χαθούν οι παραδόσεις και η ιστορία μας. Χωρίς αυτά, χωρίς να γνωρίζουμε την κληρονομιά μας, δεν μπορούμε να υπάρχουμε σαν ξεχωριστοί άνθρωποι, σαν συγχωριανοί και πηγαίνοντας πιο μακριά, ακόμα και σαν έθνος.
Καλωσορίσατε λοιπόν και ελάτε να κάνουμε βόλτα μαζί στη Λάγκα του πριν και του τώρα...

Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013

ΣΠΑΘΟΧΟΡΤΟ ή ΒΑΛΣΑΜΟΧΟΡΤΟ

Καλημέρα φίλοι μου. Περπατώντας στο βουνό μας, είδα ότι το σπαθόχορτο είναι πλέον στα καλύτερά του για να το συλλέξουμε και να το φυλάξουμε προς χρήση. έτσι συνέλεξα και κάποια στοιχεία που σας τα παρουσιάζω για να γνωρίσουμε λίγο καλύτερα. Ας δούμε αυτό το κοινό λουλούδι λοιπόν, που μόνο κοινό δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί. Και είμαστε τυχεροί που έχουμε πληθώρα από αυτό:

ΣΠΑΘΟΧΟΡΤΟ   ή   ΒΑΛΣΑΜΟΧΟΡΤΟ
Το βάλσαμο (επιστ. Υπερικόν το διάτρητον, Hypericum perforatum) είναι φυτό του γένους Υπερικόν. Ήταν γνωστό ως υπερικό στην Αρχαία Ελλάδα, ενώ στη νεότερη Ελλάδα είναι γνωστό ως βαλσαμόχορτο ή σπαθόχορτο, ενώ στην ξένη (αγγλική) βιβλιογραφία αναφέρεται ως St. John's wort.

Τα φύλλα του Βάλσαμου είναι φωτεινά κίτρινα- πορτοκαλί και τα πέταλα συνήθως κίτρινα. Όταν γυρίσουν προς το φως, αποκαλύπτουν ημιδιαφανείς στιγμές, που δίνουν την εντύπωση πως είναι διάτρητες. Οι κουκίδες αυτές δεν είναι όμως τρύπες, αλλά έγχρωμα αιθέρια έλαια και ρητίνες. Αν τρίψει κανείς τις μαύρες αυτές κουκίδες που έχουν τα 5 πέταλα με τα δάχτυλά του, αυτά θα γίνουν κόκκινα. Για πολλούς φυτοθεραπευτές, αυτές οι κουκίδες περιέχουν μερικά από τα πιο πολύτιμα και αποτελεσματικά φυτικά συστατικά. Οι στήμονες του φυτού έχουν ιδιαίτερη μορφή, με στερεό κυλινδρικό στέλεχος, με δύο γραμμές που εξέχουν κατά μήκος. Αυτές οι γραμμές κάνουν τον στήμονα να μοιάζει επίπεδος, πράγμα εντελώς ασυνήθιστο στον κόσμο των φυτών.

Αυτό το βοτάνι πραγματικά προσφέρεται απλόχερα στην ελληνική φύση. Είναι το δώρο της προς εμάς. Και είναι χαρακτηριστικό του μην Ιουνίου. Οπότε αν επιθυμούμε να το κάνουμε κομμάτι της ζωής μας, πρέπει τώρα να βγούμε και να το μαζέψουμε.
*εννοείται πως ό, τι αναφέρεται εδώ είναι πληροφοριακό και δεν κάνουμε τίποτα ως θεραπεία ή αντικαθιστούμε την θεραπεία μας. Πρέπει πάντα να συμβουλευόμαστε τον γιατρό μας.
Αυτό το βότανο που στην κυριολεξία  είναι το βάλσαμο του σώματος και της ψυχής έχει πολλές-πολλές εφαρμογές. Mε ιδιότητες που το κατατάσσουν σε ένα από τα πολύ σημαντικά για τον άνθρωπο θεραπευτικά βότανα, το βαλσαμόχορτο από την αρχαιότητα είναι γνωστό για την αποτελεσματική αντιμετώπιση δερματολογικών προβλημάτων, την επούλωση πληγών και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Στις μέρες μας, όμως, είναι ένα από τα βότανα που έχουν ερευνηθεί περισσότερο και με ιδιαίτερα ενθαρρυντικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της ήπιας και μέτριας κατάθλιψης και άλλων ψυχικών και νευρολογικών διαταραχών. 
   H πιο σημαντική δραστική ουσία του βαλσαμόχορτου είναι η υπερικίνη, η οποία βρίσκεται σε ολόκληρο το φυτό, αλλά σε μεγαλύτερη συγκέντρωση στις ανθισμένες κορυφές του (που όμως, όταν πολυκαιρίσουν, χάνουν τις ιδιότητές τους). Περιέχει ακόμα φλαβονοειδή (16% στα φύλλα), ξανθόνες, φαινολικά οξέα και ίχνη αιθέριων ελαίων (0,13%). Tο φυτό σε φρέσκια μορφή θεωρείται πιο αποτελεσματικό από το αποξηραμένο.
   Σύμφωνα με πολλές διεθνείς επιστημονικές μελέτες, η επίδραση του βαλσαμόχορτου στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης είναι θετική. Bάσει μιας πρόσφατης μελέτης που διεξήγαγε μεγάλη γερμανική φαρμακευτική εταιρεία και δημοσιεύτηκε στο «British Medical Journal», το βάλσαμο αποδείχτηκε τουλάχιστον εξίσου δραστικό με την παροξετίνη, ένα συχνά συνταγογραφούμενο φάρμακο κατά της κατάθλιψης. Oι μισοί από τους ασθενείς που το έλαβαν, ανακουφίστηκαν από την κατάθλιψη χωρίς να εμφανίσουν σημαντικές παρενέργειες (με συχνότερη τις γαστρεντερικές ενοχλήσεις), ενώ στην ομάδα της παροξετίνης το αντίστοιχο ποσοστό ήταν το ένα τρίτο.
   Tο βάλσαμο θεωρείται:
• Aντικαταθλιπτικό, ηρεμιστικό, αντισπασμωδικό και βελτιωτικό της ποιότητας του ύπνου σε αϋπνίες. 
• Aντιφλογιστικό και επουλωτικό για εγκαύματα και πληγές. Eπίσης, θεωρείται ότι επιταχύνει την εξαφάνιση των στιγμάτων της λευκόρροιας και των σκληρών όγκων του δέρματος.
 
• Tονωτικό και διεγερτικό για εξασθενημένους οργανισμούς.
• Kαταπραϋντικό και ανακουφιστικό σε βρογχίτιδα, βήχα, άσθμα.
• Eμμηναγωγικό-ρυθμιστικό της εμμήνου ρύσεως.
• Διουρητικό.
• Σπασμολυτικό.
• Για στομαχικές-εντερικές διαταραχές.
 • Aντιπυρετικό και παυσίπονο.
    Είναι το βότανο της ευζωίας και είναι κατάλληλο για τα εξής και όχι μόνο .......
 Κρυολόγημα: Για να προλάβετε το κοινό μας κρυολόγημα, δεν έχετε παρά να πίνετε ένα με δύο φλιτζάνια αφέψημα ή έγχυμα βαλσαμόχορτου κατά διαστήματα στην διάρκεια του χειμώνα. Αν ήδη έχετε κρυολόγημα, μην καθυστερείτε, πίνετε τρία φλυτζάνια έγχυμα βαλσαμόχορτου την ημέρα με το φαγητό σας αν έχετε ερεθισμένο λαιμό, κάντε γαργάρες με έγχυμα βασλαμόχορτου.
 
 Εμμηνόπαυση: Το βαλσαμόχορτο -θα εκπλαγείτε-είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικότερα βότανα στην παροχή βοήθειας στις γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση,  μειώνει τις εφιδρώσεις,  μειώνει την ευερεθιστότητα,  μειώνει τις αϋπνίες,  μειώνει την νευρικότητα,  μπορεί να εξαλείψει την κατάθλιψη,  κάντε λοιπόν έγχυμα βασλαμόχορτου και πίνετε τρία φλιτζάνια την ημέρα, μπορείτε να το πίνετε και κατά την διάρκεια του γεύματός σας, όταν νιώθετε έντονη ανησυχία ή μεγάλη ευερεθιστότητα μπορείτε να κάνετε ένα ζεστό μπάνιο που στο νερό της μπανιέρας σας θα έχετε προσθέσει μερικές σταγόνες από αιθέριο έλαιο βαλσαμόχορτου.
 
Κατάθλιψη: Οι έρευνες έχουν δείξει ότι το βαλσαμόχορτο μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά στην θεραπεία της ήπιας κατάθλιψης,  συμβουλευτείτε τον βοτανολόγο σας, τοβαλσαμόχορτο μπορείτε να το παίρνετε για την κατάθλιψη για μεγάλα διαστήματα, να το σταματάτε και μετά να ξαναρχίζετε, δεν προκαλεί εθισμό και δεν φέρνει υπνηλία, κάντε έγχυμα βαλσαμόχορτου και πίνετε ένα έως τρία φλιτζάνια την ημέρα μαζί με το φαγητό σας. 
 
Αϋπνία: Aν υποφέρετε από αϋπνίες το βαλσαμόχορτο μπορεί να σας βοηθήσει, κάντε έγχυμα από το βότανο και πίνετε ένα έως τρία φλιτζάνια την ημέρα, πίνοντας το ένα φλιτζάνι λίγο πριν κοιμηθείτε. θα σας βοηθήσει πάρα πολύ και ένα ζεστό μπάνιο με βαλσαμόχορτο λίγο πριν να ξαπλώσετε, στο νερό της μπανιέρας σας στάξτε μερικές σταγόνες από αιθέριο έλαιο βαλσαμόχορτου.
 
Σε παλαιότερους χρόνους επειδή οι συνθήκες υγιεινής ήταν πολύ δύσκολο να επιτευχθούν και οι επισκέψεις σε γιατρούς καθαρή πολυτέλεια, δεν ήταν σπάνιο το φαινόμενο τα μικρά παιδιά να υποφέρουν από σκουληκάκια του εντέρου. Μία δόση βαλσαμόλαδου κάπου- κάπου από τις μαμάδες και έλυνε το πρόβλημα για καιρό. Επίσης, αποτελεί άμεση αντιμετώπιση σε τσιμπήματα εντόμων και πληγές. Πως το φτιάχνουμε; Απλούστατο:
·         120g Από Τις Ανθισμένες Κορυφές
·         0,5λίτρο Ελαιόλαδο
Το βαλσαμόλαδο γίνεται με έγχυση  των λουλουδιών σε ελαιόλαδο και απευθείας έκθεση στον ήλιο για περίπου έξι εβδομάδες. Θα καταλάβουμε ότι είναι έτοιμο όταν θα έχει πάρει ένα παχύ κόκκινο χρώμα. Το στραγγίζουμε με ένα τουλπάνι ή ψιλό σουρωτήρι το τοποθετούμε σε σκουρόχρωμο μπουκάλι και το αποθηκεύουμε σε δροσερό ξηρό μέρος. Είναι έτοιμο για χρήση.

Ελπίζω κάτι από αυτά που γράφτηκαν εδώ να σας βοήθησε.
ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΙ ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ!


1 σχόλιο:

  1. ΤΟ ΦΟΝΤΟ ΣΤΟ ΣΙΤΕ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΣΚΟΥΡΟ .....ΕΓΩ ΚΑΙ ΛΟΓΩ ΗΛΙΚΙΑΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΩ . ΘΑ ΠΕΙΡΑΖΕ ΛΙΓΟ ΠΙΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΙΟ ΦΩΤΕΙΝΟ???

    ΑπάντησηΔιαγραφή