Ο ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΣ ΜΑΣ ΤΟΠΟΣ

Καλωσορίσατε στον τόπο μας. Στη Λάγκα. Η Λάγκα είναι ένα χωριό χωμένο μέσα στο δάσος, στους πρόποδες των Οντρίων και ταυτόχρονα του Γράμμου, σε ένα απαράμιλλης ομορφιάς τοπίο, στην Καστοριά. Σε όλους εσάς που παρακολουθείτε συστηματικά ή όχι τα τεκτενόμενα του χωριού μας, σας εύχομαι καλή περιήγηση. Το blog αυτό είναι καθαρά λαογραφικό και περιγραφικό τόσο της σύγχρονης όσο και της παλιάς ζωής της Λάγκας. Γιατί δεν πρέπει να χαθούν οι παραδόσεις και η ιστορία μας. Χωρίς αυτά, χωρίς να γνωρίζουμε την κληρονομιά μας, δεν μπορούμε να υπάρχουμε σαν ξεχωριστοί άνθρωποι, σαν συγχωριανοί και πηγαίνοντας πιο μακριά, ακόμα και σαν έθνος.
Καλωσορίσατε λοιπόν και ελάτε να κάνουμε βόλτα μαζί στη Λάγκα του πριν και του τώρα...

Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2021

Ο ΓΟΡΙΛΑΣ!

Τι κάνει ο εγκλεισμός! Θυμίζει πράγματα από τα μικράτα που νόμιζες ότι έχουν καταχωνιαστεί και ξεχαστεί στο χρονοντούλαπο του νου. Αμ δε! Σκηνικό άνοιξης αυτές τις μέρες, και άνοιξε η κάνουλα των αναμνήσεων. Και τι βγήκε πρώτο;

Ο ΓΟΡΙΛΑΣ!

Το σόου των πανηγυριών!!! Η θρυλική ατραξιόν του ποιοτικού ελληνικού πανηγυριού από τη Μεταπολίτευση κι έπειτα. Που όμως χάθηκε εδώ και χρόνια πολλά! Θυμάστε;

Επρόκειτο για μία πρώτη επαφή με την sci-fi τεχνολογία, μία παράσταση που στα σημερινά μάτια θα έμοιαζε αδιάφορη και θα περνούσε απαρατήρητη. Όμως τότε… η φωνή του τελάλη- αφεντικού που ήθελε να συγκεντρώσει κόσμο στο τσαντίρι του για να πουλήσει το θαύμα! Η τεράστια αφίσα της «άγριας» κοπέλας και του γορίλα κοσμούσε όλη την είσοδο στην παράγκα. Στα παιδικά μου μάτια, η εικόνα αυτή μαζί με τον τόνο της φωνής του τελάλη ήταν αρκετές για να δημιουργήσουν ένα κλίμα δέους και φόβου από νωρίς. Που έμεινε ως συναίσθημα και πολύ αργότερα, ακόμα κι όταν απομυθοποιήθηκε, αλλά παρέμεινε ως προσμονή της πιο ωραίας περιόδου του χρόνου. Το πανηγύρι του Άργους Ορεστικού. 


Εικόνα αφίσας

Στην παράσταση στην οποία παρουσιαζόταν μία γυναίκα κλεισμένος σε κλουβί, βυσματωμένη με καλώδια που την «μεταμόρφωναν» σε άγριο γορίλα. Η όλη παραγωγή βασιζόταν στην υπερσύγχρονη τότε  lo-fi τεχνολογία των 8mm προτζεκτόρων, που χρησιμοποιούνταν για να προβάλουν την εικόνα της μεταμόρφωσης της πρωταγωνίστριας σε ωρυόμενο γορίλα. Και από τα μικρόφωνα το αφεντικό δε σταματούσε να «μαλώνει» τον «γορίλα»:

«Γορίλα, γορίλα, γορίλα! Πίσω γορίλα! Άτιμο παιδί! Θα μου κλείσεις το τσαντίρι!»

Ξεκινούσε η παράσταση με την Ταμάρα, το "κορίτσι της ζούγκλας". Η Ταμάρα καθόταν στην «ηλεκτρική καρέκλα», χωρίς να παθαίνει τίποτα. Στην ουσία επρόκειτο για ένα σκαμπό που λειτουργούσε ως  ηλεκτρική καρέκλα επειδή ο παρουσιαστής ακουμπούσε επάνω της και μετά πάνω στην Ταμάρα, ένα δοκιμαστικό κατσαβίδι που άναβε. Ταυτόχρονα μιλούσε στο μικρόφωνο αι αφηγούνταν την εμπειρία του:

«ΤΟ ΚΑΤΣΑΒΙΙΙΙΙΙ-ΔΙΙΙΙΙΙ .παύση. ΔΙΕ-ΠΕ-ΤΑΙΙΙΙΙΙΙ, παύση. ΑΠΟ ΗΛΕΚΤΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡ-ΙΚΟΝ. παύση. ΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΕΥΜΑΑΑΑΑΑ!».

Η μουσική υπόκρουση ήταν άκρως ανατριχιαστική. Στη συνέχεια  η Ταμάρα μεταμορφωνόταν σε γορίλα... Ο γορίλας φυσικά δεν γρύλλιζε, αλλά ο κόσμος έπρεπε να τρομάξει. Ο παρουσιαστής λοιπόν «του» φώναζε "ΠΙΣΩ, ΠΙΣΩ ΓΟΡΙΛΑ" την ώρα που εκείνος δήθεν προσπαθούσε να σπάσει τις αλυσίδες του κλουβιού του. Την ίδια στιγμή κάποιος από την παράσταση που ήταν ανακατεμένος με τους θεατές, φώναζε "ΠΙΣΩ, ΠΙΣΩ!!". Έτσι δημιουργούνταν η σύγχυση και ο κόσμος τρομοκρατούνταν, και τρέπονταν σε άτακτη φυγή. Την ίδια στιγμή ο "γορίλας" έσπαζε τις αλυσίδες και άνοιγε την πόρτα. Και ω! του θαύματος, την κρίσιμα επικίνδυνη εκείνη ώρα  εξαφανιζόταν και εμφανιζόταν πάλι η Ταμάρα. Το κορίτσι είχε σωθεί για άλλη μια φορά και δεν προξένησε κακό στον κόσμο που παρακολουθούσε. Η ανθρωπότητα ήταν ασφαλής.

 Ο παρουσιαστής ανακοίνωνε το τέλος  κι έβαζε μπρος την επόμενη παράσταση.

Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορούμε να παρακολουθήσουμε μία παρόμοια παράσταση.

https://youtu.be/AD4ehAX8Sh8?t=107

Επρόκειτο για οικογενειακή επιχείρηση. Την Ταμάρα υποδυόταν συνήθως η κόρη της οικογένειας ενώ μερικές φορές την υποδυόταν και μια πιο μεσόκοπη γυναίκα πιθανότατα η μάνα της κοπέλας και σύζυγος του παρουσιαστή... Δυστυχώς ποτέ δεν έγιναν γνωστά τα ονόματα του "επιχειρηματία" που έστησε τέτοιο θέαμα...

Αχ Γορίλα, έφυγες με την αθωότητα των χρόνων μας…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου