Ο ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΣ ΜΑΣ ΤΟΠΟΣ

Καλωσορίσατε στον τόπο μας. Στη Λάγκα. Η Λάγκα είναι ένα χωριό χωμένο μέσα στο δάσος, στους πρόποδες των Οντρίων και ταυτόχρονα του Γράμμου, σε ένα απαράμιλλης ομορφιάς τοπίο, στην Καστοριά. Σε όλους εσάς που παρακολουθείτε συστηματικά ή όχι τα τεκτενόμενα του χωριού μας, σας εύχομαι καλή περιήγηση. Το blog αυτό είναι καθαρά λαογραφικό και περιγραφικό τόσο της σύγχρονης όσο και της παλιάς ζωής της Λάγκας. Γιατί δεν πρέπει να χαθούν οι παραδόσεις και η ιστορία μας. Χωρίς αυτά, χωρίς να γνωρίζουμε την κληρονομιά μας, δεν μπορούμε να υπάρχουμε σαν ξεχωριστοί άνθρωποι, σαν συγχωριανοί και πηγαίνοντας πιο μακριά, ακόμα και σαν έθνος.
Καλωσορίσατε λοιπόν και ελάτε να κάνουμε βόλτα μαζί στη Λάγκα του πριν και του τώρα...

Τρίτη 25 Μαρτίου 2014

25η ΜΑΡΤΙΟΥ 2014 ΣΤΗ ΛΑΓΚΑ

Καλησπέρα φίλοι μου. Χρόνια πολλά στους Έλληνες όλης Γης. Δε χρειάζεται να τονίσω κι εγώ τη σημασία της σημερινής ημέρας για τον ελληνισμό και τη χριστιανοσύνη. Δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψω την κατάσταση στην οποία θα βρισκόμασταν ακόμα- ραγιάδες, αν δεν ήταν αυτοί οι ένδοξοι πρόγονοί μας, για να θέσουν τα θεμέλια της ελεύθερης σύγχρονης Ελλάδας. "Την
Ελλάδα θέλωμεν, κι ας τρώγωμεν πέτρες", έλεγαν και το πίστευαν με όλο τους το είναι. Κι έτσι έγινε. Μια χούφτα άτακτοι, αλλά αποφασισμένοι επαναστάτες, όρθωσαν το ανάστημά τους απέναντι στον γίγαντα κατακτητή, και Ω! του Θαύματος! τον νίκησαν. Και απολαμβάνουμε εμείς σήμερα ελεύθερη την ωραιότερη χώρα του κόσμου. Χώρα που όλοι οι λαοί εζήλεψαν, που έδωσε τα φώτα του πολιτισμού και που εξακολουθούν όλοι να ζηλεύουν.
Και μεγάλη μέρα της χριστιανοσύνης η σημερινή, επειδή σα σήμερα, η Παρθένος Μαρία μαθαίνει το χαρμόσυνο νέο: αυτή έχει επιλεχθεί να φέρει στον κόσμο τούτο τον Υιό του Θεού, που θα σώσει την ανθρωπότητα από το έρεβος του θανάτου.
Κι έτσι, αν και δεν καταφέραμε να έχουμε δοξολογία σήμερα στο χωριό, τουλάχιστον τιμήσαμε με το δικό μας ταπεινό τρόπο τους αγώνες των ηρώων του 1821 για να αναπνέουμε ελεύθερο ελληνικό αέρα.
Περιμέναμε σήμερα να είμαστε περισσότεροι, αλλά δεν πειράζει. γνωρίζουμε ότι θα επιθυμούσατε να είστε και συμματάσχετε μαζί μας στην ταπεινή αυτή εκδήλωση, και ότι η σκέψη σας ήταν μαζί μας. Όπως και οι σκέψεις μας τριγύριζαν σ' όλους εσάς. 'Ίσως, του χρόνου με το καλό, να βρεθούμε όλοι μαζί και ν' αποτίσουμε φόρο τιμής στους ήρωες. Δείτε τη δική μας, σεμνή κατάθεση στεφάνου σήμερα:
Φέτος επιλέξαμε να φτιάξουμε το δικό μας, χειροποίητο στεφάνι, από βάγια. Όπως παλιά.

Από αυτά τα δέντρα που βρίσκονται στο δρόμο για τη Λάγκα, μαζεύτηκαν τα βάγια για το στεφάνι μας.


Η μικρή μας πομπή ξεκίνησε.



Την κατάθεση έκανε ο γηραιότερος παρευρισκόμενος ο δραγάτης του χωριού.




Κυματίζει με καμάρι η σημαία μας.



Και το πατροπαράδοτο πλέον κέρασμά μας, το μπισκοτολούκουμο.




ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ Σ' ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ. ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ Σ' ΟΛΗ ΤΗΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣΥΝΗ! ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΝΑ ΒΡΕΘΟΥΜΕ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΝΑ ΑΠΟΤΙΣΟΥΜΕ ΞΑΝΑ ΦΟΡΟ ΤΙΜΗΣ ΣΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΤΟΥ '21!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου