Ο ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΣ ΜΑΣ ΤΟΠΟΣ

Καλωσορίσατε στον τόπο μας. Στη Λάγκα. Η Λάγκα είναι ένα χωριό χωμένο μέσα στο δάσος, στους πρόποδες των Οντρίων και ταυτόχρονα του Γράμμου, σε ένα απαράμιλλης ομορφιάς τοπίο, στην Καστοριά. Σε όλους εσάς που παρακολουθείτε συστηματικά ή όχι τα τεκτενόμενα του χωριού μας, σας εύχομαι καλή περιήγηση. Το blog αυτό είναι καθαρά λαογραφικό και περιγραφικό τόσο της σύγχρονης όσο και της παλιάς ζωής της Λάγκας. Γιατί δεν πρέπει να χαθούν οι παραδόσεις και η ιστορία μας. Χωρίς αυτά, χωρίς να γνωρίζουμε την κληρονομιά μας, δεν μπορούμε να υπάρχουμε σαν ξεχωριστοί άνθρωποι, σαν συγχωριανοί και πηγαίνοντας πιο μακριά, ακόμα και σαν έθνος.
Καλωσορίσατε λοιπόν και ελάτε να κάνουμε βόλτα μαζί στη Λάγκα του πριν και του τώρα...

Παρασκευή, 29 Απριλίου 2016

ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΤΗ ΛΑΓΚΑ

Καλησπέρα φίλοι μου. Σε μια ατμόσφαιρα άκρας ταπείνωσης και θείας κατάνυξης ζήσαμε τη σημερινή μέρα, την φοβερότερη στης χριστιανοσύνης. Είναι η μέρα που ο Κύριος μας κατέβηκε τα σκοτεινά και τρομακτικά σκαλιά του κάτω κόσμου για να μπορέσει το πιο αγαπημένο του δημιούργημα να σωθεί από την φοβέρα του αιώνιου θανάτου. Υπέστη τους μεγαλύτερους εξευτελισμούς και τα χειρότερα βασανιστήρια, χωρίς να υπάρχει καμία δικαιολογία, χωρίς καμία διαμαρτυρία για να δοξάσει τον άνθρωπο. Κι εμείς σήμερα συμμετείχαμε στο Ιερό Πάθος στολίζοντας στην αρχή τον Επιτάφιο, τον προσωρινό τάφο του Κυρίου, και στη συνέχεια ψάλλαμε όλοι μαζί τα Εγκώμια, στον θρήνο της Παναγίας μητέρας του Χριστού μας, που έθαψε τον μονάκριβο για της, Σωτήρα του κόσμου.
Γεμάτος σήμερα ο ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου στο χωριό μας, με τον ιερέα μας πατέρα Γεώργιο να κάνει τα υπέρ των δυνάμεών του ν'αποδώσει το κλίμα στο σεπτό μαρτύριο αξιωθήκαμε να ζήσουμε για άλλη μια φορά. Και το σημειώνω αυτό, επειδή η σημερινή μέρα είναι πάντα δύσκολη γι' αυτόν, λόγω των παρόμοιων υποχρεώσεών του σε 3 χωριά. Παρόλα αυτά, όλα έγιναν όπως ορίζει η μέρα.
Για όσους δε μπορέσατε να παρευρεθείτε, δείτε τι ζήσαμε:
Ο Κύριος του κόσμου πάνω στον Σταυρό του Μαρτυρίου, για ποιον άλλο; για εμάς τους ανθρώπους.

Και στήνεται ο Τάφος του.

Όλες οι γυναίκες του χωριού, μικρές και μεγάλες με τα λουλούδια στα χέρια είμαστε έτοιμες να στολίσουμε τον Επιτάφιο.Άγρυπνοι φρουροί του και οι σεβαστοί του χωριού.

Και η μικρή μας μυροφόρα παίζει κρυφτούλι πριν εκτελέσει το χρέος της.

Αρχίζουμε.

Παράλληλα, ενώ η Θεία Λειτουργία συνεχίζεται, κατεβαίνει και ο Εσταυρωμένος από τον Γολγοθά του.

Τυλίγεται με σεντόνι για να τοποθετηθεί στον Επιτάφιο.Και μέσα σε συγκινητικό κλίμα γίνεται η Αποκαθήλωση και ο ιερέας κουβαλά το νεκρό πλέον Σώμα του Κυρίου στους ώμους του.


Και τον τοποθέτησε στον Επιτάφιο που θα τον φιλοξενήσει προσωρινά.

Και συνεχίζουμε τον στολισμό.

Η παλιά γενιά ορμηνεύει και η νέα δημιουργεί.


Έτοιμος ο ταπεινός Επιτάφιός μας.

Πως να Σε θωρήσω στον Τάφο; Ποια γη θα Σε δεχτεί; Ποια πέτρα θα Σε κλείσει στην αγκαλιά της; Εσένα που στη δική Σου αγκαλιά χώρεσες όλον τον κόσμο; 

Και περνάμε σταυρωτά κάτω απ' τον Επιτάφιο, για να έχουμε καλή υγεία.Αρχίζει ο Επιτάφιος θρήνος.
Η ΖΩΗ ΕΝ ΤΑΦΩ
ΚΑΤΕΤΕΘΗΣ ΧΡΙΣΤΕ...

Έραναν τον τάφο, οι μυροφόροι μύρα, λίαν πρωίν ελθούσαι...

Και ετοιμάζεται ο Επιτάφιος για τη λιτάνευση.
4 νέοι άνδρες θα κουβαλήσουν τον Επιτάφιο στη λιτάνευσή του γύρω από τον Ιερό Ναό.

Ευτυχώς ο καιρός κράτησε και πράξαμε τα δέοντα.


Η ομάδα των ψαλτών μας.

Μετά την τόσο συγκινητική ημέρα, δε μένει παρά να σας ευχηθώ ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ!
Και να σας υπενθυμίσω ότι αύριο το βράδυ  στις 11:0μμ. θα έχουμε Αναστάσιμη Ακολουθία στη Λάγκα. Εύχομαι να σας δούμε όλους εκεί να ανταλλάξουμε ευχές και να τσουκρίσουμε αυγά!
Αν όχι, ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου