Ο ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΣ ΜΑΣ ΤΟΠΟΣ

Καλωσορίσατε στον τόπο μας. Στη Λάγκα. Η Λάγκα είναι ένα χωριό χωμένο μέσα στο δάσος, στους πρόποδες των Οντρίων και ταυτόχρονα του Γράμμου, σε ένα απαράμιλλης ομορφιάς τοπίο, στην Καστοριά. Σε όλους εσάς που παρακολουθείτε συστηματικά ή όχι τα τεκτενόμενα του χωριού μας, σας εύχομαι καλή περιήγηση. Το blog αυτό είναι καθαρά λαογραφικό και περιγραφικό τόσο της σύγχρονης όσο και της παλιάς ζωής της Λάγκας. Γιατί δεν πρέπει να χαθούν οι παραδόσεις και η ιστορία μας. Χωρίς αυτά, χωρίς να γνωρίζουμε την κληρονομιά μας, δεν μπορούμε να υπάρχουμε σαν ξεχωριστοί άνθρωποι, σαν συγχωριανοί και πηγαίνοντας πιο μακριά, ακόμα και σαν έθνος.
Καλωσορίσατε λοιπόν και ελάτε να κάνουμε βόλτα μαζί στη Λάγκα του πριν και του τώρα...

Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2018

28 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018

"Όλη δόξα όλη η  χάρη,
Άγια μέρα ξημερώνει
και στη μνήμη σου το Έθνος
χαιρετά γονατιστό."
........
Αξιωθήκαμε και σήμερα για άλλη μια φορά να αποτίσουμε φόρο τιμής στους πεσόντες για την Ελευθερία αλλά και τους πολεμιστές κατά του φασισμού, που δεν μπορεί να αναγκάσει τους Έλληνες να ζήσουν σκλαβωμένοι. Το έπος του 1940 είναι τόσο σημαντικό ώστε ο κόσμος όλος γονάτισε μπροστά στο ελληνικό θάρρος και αυταπάρνηση και διακαή πόθο για ελεύθερη ζωή. 
τα ιδανικά του Έλληνα δεν πρέπει να ξεχαστούν, και όσο υπάρχουν άνθρωποι που τα στηρίζουν τόσο η Ελλάδα δεν θα κινδυνεύει ποτέ. 
Σήμερα στη Λάγκα το ζήσαμε αυτό. Μαζευτήκαμε συντοπίτες από πολλές γωνιές της Ελλάδας, και σ' αυτήν την εσχατιά της χώρας μας, ένα τόσο μικρό χωριό έκανε την καρδιά μας να σκιρτήσει από Υπερηφάνεια. Γνήσια ελληνική υπερηφάνεια.  Είδαμε μικρά παιδιά να κρατούν τη σημαία ψηλά και να μαλώνουν ποιο θα καταθέσει το στεφάνι. Και αυτή η  υπερηφάνεια ξεχείλισε από τα στήθη μας. 

Φτάνοντας στο χωριό μας περίμενε μια έκπληξη: νέοι κάτοικοι ήρθαν! Από την Σκωτία παρακαλώ. Τους άρεσε τόσο το χωριό που βρήκαν αμέσως σπίτι και το αγόρασαν! καλώς να ορίσουν στην οικογένειά μας!

Και μια ελπιδοφόρα εικόνα: γεννητούρια! Τα μωρά πάντα φέρνουν την τύχη και την χαρά.

Αφού χαρήκαμε την φύση ώσπου να μαζευτούν όλοι όσοι ήρθαν να παρευρεθούν, απλώσαμε την σημαία μας. Δεν θα μπορούσε να είναι παρά μια μεγάλη ελληνική περήφανη σημαία.

Και η πομπή μας ξεκινά.

"Μακεδονία ξακουστή" σε όλον το δρόμο δια στόματος Λακιωτών. Μικρών και μεγάλων.




Και οι μικροί Λαγκιώτες απόγονοι έτοιμοι και καμαρωτοί να καταθέσουν το στεφάνι είς ένδειξη μνήμης και σεβασμού.



Ο Εθνικός μας Ύμνος. Ύμνος εις την Ελευθερίαν. Δια στόματος Λακιωτών. Μικρών και μεγάλων.

Στην επιστροφή μαζευτήκαμε να κεραστούμε και να ευχηθούμε την επόμενη φορά πάλι να βρεθούμε όλοι μαζί για να εκτελέσουμε το χρέος μας με τον ελάχιστο αυτό τρόπο σ' όλους αυτούς που πολέμησαν για να ζούμε εμείς ελεύθεροι και να διαπρέπουμε στη ζωή επειδή αυτοί φρόντισαν γι' αυτό.





Και το κλασικό κέρασμα της Λάγκας; Ποιο άλλο παρά το μπισκοτολούκουμο. Συνοδεύει όλες τις πλευρές της ζωής και κυρίως τις χαρές!

Ελπίζουμε να είμαστε αντάξιοι της βαριάς κληρονομιάς που μας άφησαν οι απλοί άνθρωποι, οι ήρωες του Αλβανικού έπους και του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου στη συνέχεια.
ΖΗΤΩ Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου