Ο ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΣ ΜΑΣ ΤΟΠΟΣ

Καλωσορίσατε στον τόπο μας. Στη Λάγκα. Η Λάγκα είναι ένα χωριό χωμένο μέσα στο δάσος, στους πρόποδες των Οντρίων και ταυτόχρονα του Γράμμου, σε ένα απαράμιλλης ομορφιάς τοπίο, στην Καστοριά. Σε όλους εσάς που παρακολουθείτε συστηματικά ή όχι τα τεκτενόμενα του χωριού μας, σας εύχομαι καλή περιήγηση. Το blog αυτό είναι καθαρά λαογραφικό και περιγραφικό τόσο της σύγχρονης όσο και της παλιάς ζωής της Λάγκας. Γιατί δεν πρέπει να χαθούν οι παραδόσεις και η ιστορία μας. Χωρίς αυτά, χωρίς να γνωρίζουμε την κληρονομιά μας, δεν μπορούμε να υπάρχουμε σαν ξεχωριστοί άνθρωποι, σαν συγχωριανοί και πηγαίνοντας πιο μακριά, ακόμα και σαν έθνος.
Καλωσορίσατε λοιπόν και ελάτε να κάνουμε βόλτα μαζί στη Λάγκα του πριν και του τώρα...

Κυριακή, 14 Απριλίου 2013

ΑΓΡΟΦΥΛΑΚΑΣ

Καλησπέρα φίλοι μου. Επιτέλους ο καιρός μας άνοιξε κι άρχισε η αναγέννηση της  φύσης για τα καλά. Χαρά Θεού το χωριό μας από εδώ και πέρα. Ο κόσμος άρχισε να βγαίνει στους μπαχτσέδες και να ετοιμάζει την καλοκαιρινή σοδειά. Παντού ακούς να σκάβουν, να φυτεύουν, να καθαρίζουν. Όμορφη εικόνα και όμορφοι ήχοι χαμένοι στη λήθη του χειμώνα. Να όμως που ήρθε πάλι η ώρα τους  και το χωριό μας άρχισε να φαντάζει πάλι κατοικημένο όπως παλιά. Ας ελπίσουμε ότι θα δούμε και ακόμα καλύτερες τέτοιες καταστάσεις. Κι έτσι σήμερα μου ήρθε στο μυαλό το παλιό επάγγελμα του αγροφύλακα, που ήταν άκρως απαραίτητος για να διευθετεί τις όποιες έριδες ανάμεσα στους κατοίκους του χωριού. Πόσες και πόσες φορές εμάς ως πιτσιρίκια δεν μας κυνήγησε γιατί παίζαμε σε χωράφια και χαλούσαμε το σπαρτά; και με το δίκιο του και ας μας κακοφαίνονταν τότε. Δεν καταλαβαίναμε γιατί γινόταν τόση φασαρία αν χαλούσαμε τη σοδειά ενός μικρού χωραφιού. Όμως αυτός ήξερε. Ήξερε για τον δυσανάλογο κόπο με την σοδειά των φτωχικών χωραφιών και το πόσο βασίζονταν οι χωρικοί σ' αυτήν για να τα βγάλουν πέρα.
Ας δούμε όμως με περισσότερη λεπτομέρεια ποιες ήταν οι υποχρεώσεις του και γιατί τις τηρούσε με θρησκευτική ευλάβεια:
Αγροφύλακας (Δραγάτης)
    
     Σκοπός του αγροφύλακα ήταν η φύλαξη των αγρών, η πρόληψη, η δίωξη και τιμωρία κάθε αγροτικού αδικήματος [αγροζημιώσεις, κλοπές, φθορές, παράνομη βοσκή ζώων, ζωοκτονίες κλπ].  Το Σώμα της Αγροφυλακής συστήθηκε το 1935. Υπήρχαν ειδικοί νόμοι που ρυθμίζουν κατά κατηγορίες τα αγροτικά αδικήματα. Οι αγροφύλακες είχαν δικαίωμα να οπλοφορούν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.
     Τα παλιότερα χρόνια, τα κατώτερα όργανα της Αγροφυλακής ήταν: α] οι αγροφύλακες, που διορίζονταν από τους νομάρχες. β] οι υδρονομείς, που ρύθμιζαν τα νερά για το πότισμα των χωραφιών και γ] οι αρχιφύλακες, που διορίζονταν από το Υπουργείο σε περιοχές που υπήρχαν τουλάχιστον δέκα αγροφύλακες.
     Ανώτερα όργανα ήταν οι αγρονόμοι και υπαγρονόμοι.
     Η δουλειά του  αγροφύλακα ήταν αρκετά δύσκολη, γιατί έπρεπε να γυρίζει όλη τη μέρα στα χωράφια και να ελέγχει να μη γίνονται αγροτικά αδικήματα. Δεν είχε συγκεκριμένο ωράριο, πρωί, μεσημέρι, βράδυ, πάντα στο καθήκον. Ο αγροφύλακας πρέπει να φοράει πάντα τη στολή του και να γυρίζει στην περιοχή ευθύνης του. Επίσης, συνεχώς ήταν υποχρεωμένος να ελέγχει και να τιμωρεί όσους κάνουν αδικήματα, βρισκόταν σε αντιδικία και φιλονικίες με αυτούς που δεν δεχόταν τα αδικήματα.
Οι αγροφύλακες, εκτός από τον έλεγχο, προσέφεραν και άλλες υπηρεσίες. Για παράδειγμα, την περίοδο της Άνοιξης, έπαιρναν μαζί τους "μπόλια" και εμβολίαζαν τα άγρια δέντρα, που υπήρχαν στους αγρούς ή σε δρόμους. Αυτό το βλέπουμε κι εμείς όταν περπατάμε στο ύπαιθρο. Βλέπουμε πολλά δέντρα, όπως αχλαδιές, αμυγδαλιές, ελιές που ήταν παλιότερα άγριες.  Ο αγροφύλακας ήταν ο φύλακας άγγελος της περιουσίας των αγροτών.
Γνώριζε με κάθε λεπτομέρεια, τίνος ήταν το χωράφι, πόσα στρέμματα ήταν, τι καλλιέργεια είχε. Γι αυτό και ήταν αυτός που έδινε και επίσημες βεβαιώσεις σε αγρότες για να πάρουν κάποια βοηθήματα ή να συνταξιοδοτηθούν.
Ακόμη έδιναν πληροφορίες και στους γεωπόνους για καλλιέργειες, στρεμματικές εκτάσεις κλπ. Είχαν το ελεύθερο να κινούνται με οποιοδήποτε μέσο, εφ' όσον ο δρόμος το επέτρεπε. Διαφορετικά κινούνταν με τα πόδια.

Στη φωτογραφία βλέπουμε τον θείο μου τον Αποστόλη Παπαϊωάννου, τον μόνο αγροφύλακα που γνώρισα εγώ. Μας είχε κάνει την τιμή παλαιότερα και μας παραχώρισε την φωτογραφία του αυτή για να παρουσιάσουμε ένα ημερολόγιο με παλαιά λαγκιώτικα επαγγέλματα. Από εκεί την έχω δανειστεί. Ας είναι καλά, γιατί έχουμε τώρα ένα τεκμήριο της εργασίας του. Σ' ευχαριστούμε θείε.

Ελπίζω να σας θύμησα κάποια πράγματα και σήμερα φίλοι μου. Καλή συνέχεια να έχετε.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου