Ο ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΣ ΜΑΣ ΤΟΠΟΣ

Καλωσορίσατε στον τόπο μας. Στη Λάγκα. Η Λάγκα είναι ένα χωριό χωμένο μέσα στο δάσος, στους πρόποδες των Οντρίων και ταυτόχρονα του Γράμμου, σε ένα απαράμιλλης ομορφιάς τοπίο, στην Καστοριά. Σε όλους εσάς που παρακολουθείτε συστηματικά ή όχι τα τεκτενόμενα του χωριού μας, σας εύχομαι καλή περιήγηση. Το blog αυτό είναι καθαρά λαογραφικό και περιγραφικό τόσο της σύγχρονης όσο και της παλιάς ζωής της Λάγκας. Γιατί δεν πρέπει να χαθούν οι παραδόσεις και η ιστορία μας. Χωρίς αυτά, χωρίς να γνωρίζουμε την κληρονομιά μας, δεν μπορούμε να υπάρχουμε σαν ξεχωριστοί άνθρωποι, σαν συγχωριανοί και πηγαίνοντας πιο μακριά, ακόμα και σαν έθνος.
Καλωσορίσατε λοιπόν και ελάτε να κάνουμε βόλτα μαζί στη Λάγκα του πριν και του τώρα...

Τετάρτη, 8 Μαΐου 2013

ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΤΩΝ ΠΑΘΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΛΑΓΚΑ

Καλησπέρα φίλοι μου. ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ. Γι άλλη μια φορά συναντιόμαστε για να πούμε τα ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ και όλες τις ευχές για ευτυχία και μακροζωία. Ας είμαστε όλοι καλά. 
Και φέτος, όπως κάθε χρόνο, βρισκόμασταν στη Λάγκα αυτές τις άγιες ημέρες για να γιορτάσουμε την Αγία Ανάσταση του Κυρίου μας. Ευτυχώς ο καιρός στάθηκε στο πλευρό μας και η Λάγκα ντύθηκε την ανοιξιάτικη της φορεσιά και μας καλωσόρισε. Και αυτό στάθηκε η αιτία να έρθει αρκετός κόσμος και να δούμε φίλους και συγγενείς που είχαμε πολύ καιρό να δούμε. Δείτε πως ήταν αυτές οι μέρες στο χωριό με τον κόσμο να τις ζει με όλη την σεπτή διάθεση που τις διακρίνει.


 Ο Κύριος στο σταυρό του Μαρτυρίου το βράδυ της Μ. Πέμπτης.

Η Αποκαθήλωση το πρωί της Μ. Παρασκευής.

 Ο Επιτάφιος στολίστηκε.

Ο ΕΠΙΤΑΦΙΟΣ ΦΙΛΟΞΕΝΕΙ ΤΟ ΑΧΡΑΝΤΟ ΣΩΜΑ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΜΑΣ ΜΕΣΑ ΣΕ ΚΛΟΙΟ ΛΟΥΛΟΥΔΙΩΝ.

Η ΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΟΥ ΕΠΙΤΑΦΙΟΥ ΣΤΟΝ ΑΥΛΟΓΥΡΟ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ.

 ΑΝΤΙ ΓΙΑ 4 ΑΝΔΡΕΣ ΝΑ ΣΗΚΩΝΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΩΜΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΟΝ ΕΠΙΤΑΦΙΟ, ΥΠΗΡΞΑΝ ΠΡΟΘΥΜΟΙ ΠΟΛΛΟΙ ΚΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ΤΟ ΕΚΑΝΑΝ ΕΞΙ, ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΧΩΡΟΥΣΑΝ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ. ΕΥΓΕ!


 Η ΕΠΑΝΕΙΣΟΔΟΣ ΣΤΟ ΝΑΟ ΠΕΡΝΩΝΤΑΣ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΠΙΤΑΦΙΟ.


 Η ΛΑΓΚΑ ΚΑΤΕΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΡΑΧΟ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΤΟΥ ΜΑΓΑΛΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ.

 ΤΑ ΠΑΙΔΑΚΙΑ ΓΕΜΙΣΑΝ ΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΧΑΡΑ ΜΕ ΓΕΛΙΑ, ΦΩΝΕΣ ΚΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΚΑΜΠΑΝΑ ΝΑ ΧΤΥΠΗΣΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΑΣΗ.

 ΑΝΥΠΟΜΟΝΑ ΤΑ ΜΙΚΡΑ ΠΑΙΔΙΑ ΑΝΑΒΟΥΝ ΤΟ ΚΕΡΑΚΙ ΤΟΥΣ.

 ΔΕΥΤΕ ΛΑΒΕΤΕ ΦΩΣ! ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!!!!
 ΤΣΟΥΓΚΡΙΖΟΥΜΕ ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΑΥΓΑ!ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ, ΑΣ ΑΞΙΩΘΟΥΜΕ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΞΑΝΑ ΝΑ ΒΡΕΘΟΥΜΕ ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΝΑ ΓΙΟΡΤΑΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΑΣΗ. ΜΕ ΥΓΕΙΑ, ΧΑΡΑ ΚΑΙ ΕΛΠΙΔΑ. ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου