Ο ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΣ ΜΑΣ ΤΟΠΟΣ

Καλωσορίσατε στον τόπο μας. Στη Λάγκα. Η Λάγκα είναι ένα χωριό χωμένο μέσα στο δάσος, στους πρόποδες των Οντρίων και ταυτόχρονα του Γράμμου, σε ένα απαράμιλλης ομορφιάς τοπίο, στην Καστοριά. Σε όλους εσάς που παρακολουθείτε συστηματικά ή όχι τα τεκτενόμενα του χωριού μας, σας εύχομαι καλή περιήγηση. Το blog αυτό είναι καθαρά λαογραφικό και περιγραφικό τόσο της σύγχρονης όσο και της παλιάς ζωής της Λάγκας. Γιατί δεν πρέπει να χαθούν οι παραδόσεις και η ιστορία μας. Χωρίς αυτά, χωρίς να γνωρίζουμε την κληρονομιά μας, δεν μπορούμε να υπάρχουμε σαν ξεχωριστοί άνθρωποι, σαν συγχωριανοί και πηγαίνοντας πιο μακριά, ακόμα και σαν έθνος.
Καλωσορίσατε λοιπόν και ελάτε να κάνουμε βόλτα μαζί στη Λάγκα του πριν και του τώρα...

Κυριακή 28 Αυγούστου 2016

ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ ΣΗΜΕΡΑ.

Καλησπέρα φίλοι μου. Κατά το έθιμο των τελευταίων ετών, ανοίξαμε το ξωκλήσι της Αγίας Βαρβάρας σήμερα, και εκκλησιαστήκαμε εκεί. Όμορφη η μέρα μας, καλοκαιρινή, και αρκετός ο κόσμος που παρευρέθηκε στη Θεία Λειτουργία. Στο τέλος αυτής,μοιράστηκε και ο Πεντάρτος. Και όχι ένας,ούτε δύο, αλλά τρεις. Δείτε τη μέρα μας:
Ο ιερέας κρατά το Ευαγγέλιο ώστε ο κάθε πιστός να λάβει την ευλογία του.


Ενώ οι ψάλτες συνοδεύουν με τους λόγους των Πατέρων.




 Συνεχώς καταφθάνουν πιστοί.

Μέσα σ' ένα πανάρχαιο τοπίο. Με τάφους ανθρώπων που άγνωστο αν ανήκουν σ' αυτήν την πίστη ή όχι. Οι παμπάλαιες πέτρες  μαρτυρούν την παρουσία τους κάποτε στον χώρο. Όλοι μπορούμε να συνυπάρξουμε ειρηνικά.

Όσο κι θέλουμε να το καθυστερήσουμε,το φθινόπωρο ήρθε. Τα κυκλάμινα έκαναν την εμφάνισή τους.

Η τελευταία καμπάνα της θείας Λειτουργίας καλεί τους πιστούς σε προσευχή.

Οι Πεντάρτοι ευλογούνται.


Πλούσιοι επτώχευσαν και επείνασαν...

Στο πέρας του εκκλησιασμού μοιράστηκαν οι Πεντάρτοι. Βουτήξαμε σε νόστιμο,γλυκό κρασί. Ξανά και ξανά. Συνοδεία μπάτζιου.






Να μας βοηθάει η χάρις της Αγίας φίλοι μου! Με το καλό να ξαναβρεθούμε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου