Ο ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΣ ΜΑΣ ΤΟΠΟΣ

Καλωσορίσατε στον τόπο μας. Στη Λάγκα. Η Λάγκα είναι ένα χωριό χωμένο μέσα στο δάσος, στους πρόποδες των Οντρίων και ταυτόχρονα του Γράμμου, σε ένα απαράμιλλης ομορφιάς τοπίο, στην Καστοριά. Σε όλους εσάς που παρακολουθείτε συστηματικά ή όχι τα τεκτενόμενα του χωριού μας, σας εύχομαι καλή περιήγηση. Το blog αυτό είναι καθαρά λαογραφικό και περιγραφικό τόσο της σύγχρονης όσο και της παλιάς ζωής της Λάγκας. Γιατί δεν πρέπει να χαθούν οι παραδόσεις και η ιστορία μας. Χωρίς αυτά, χωρίς να γνωρίζουμε την κληρονομιά μας, δεν μπορούμε να υπάρχουμε σαν ξεχωριστοί άνθρωποι, σαν συγχωριανοί και πηγαίνοντας πιο μακριά, ακόμα και σαν έθνος.
Καλωσορίσατε λοιπόν και ελάτε να κάνουμε βόλτα μαζί στη Λάγκα του πριν και του τώρα...

Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2021

ΕΤ3- ΜΝΗΜΕΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ- ΝΑ ΜΗΝ ΕΡΘΟΥΝ ΤΕΤΟΙΑ ΧΡΟΝΙΑ

 Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου χθες, ζήσαμε μια ξεχωριστή και άκρως ενδιαφέρουσα μέρα. Η δημοσιογράφος- παρουσιάστρια της ΕΤ3 κ. Ηλιάνα Σκουλή με την σκηνοθέτρια κ. Τάνια Χατζηγεωργίου και ολόκληρη την ομάδα λήψης τους, σε συνεργασία με την Επιτροπή Μαρτυρικών Χωριών του Δήμου Άργους Ορεστικού, επισκέφτηκαν τα Μαρτυρικά Χωριά του Δήμου μας,  γνωρίζοντας από κοντά και συνομιλώντας με γυναίκες επιβιώσασες της Γερμανικής Κατοχής, αντλώντας πολλές αναμνήσεις και πληροφορίες για τον τρόπο ζωής τους κατά τα πέτρινα εκείνα χρόνια. 

Το υλικό που συγκεντρώθηκε θα παρουσιαστεί σε σειρά ντοκιμαντέρ στην ΕΤ3 με στόχο να αναδειχθεί ο τρόπος που βίωναν οι γυναίκες τα γεγονότα εκείνης της εποχής. Η πρώτη εκπομπή των ντοκιμαντέρ θα προβληθεί από το κανάλι την 28η Οκτωβρίου, προς τιμήν της ημέρας. (θα επανέλθουμε με περισσότερες πληροφορίες). 

Ας πάρουμε μία γεύση από την πραγματικά συγκλονιστική μέρα:

Η κ. Αναστασία Ζούκη ετοιμάζεται για τη συνέντευξη. 


Αρχίζουμε... Με πολλή συγκίνηση και συναισθηματική φόρτιση, αλλά και το χιούμορ της κ. Αναστασίας, που όμως επαναλάμβανε ξανά και ξανά: "Τέτοια χρόνια να μην έρθουν. Άνθρωπος να μη ζήσει τέτοια πράγματα".

Στη συνέχεια μεταβήκαμε στον Γέρμα. Η κ. Αγνή Λιάντζη, μία εξαιρετική κυρία που επίσης μας εξέπληξε με το χιούμορ που αντιμετώπιζε τις δυσκολίες της εποχής. Ανάμεσα στη συγκίνηση και τα δάκρυα που ξέφευγαν...





Παλαιό Κωσταράζι. Η ερημιά του σε μεταφέρει αβίαστα σε χρόνους ζοφερούς και βασανισμούς...

Τα γυρίσματα ξεκίνησαν.

Πλάνα από παντού...



Ο δρόμος για τη Λάγκα εντυπωσιάζει και πλάνα λαμβάνονται από παντού.



Η ιστορία της Λάγκας και το περιβάλλον της άφησε άναυδους τους συντελεστές της εκπομπής.



Η ιστορία αναβιώνει μέσα από τα ντοκιμαντέρ αυτά και προσμένουμε ανυπόμονα την προβολή τους. Γιατί όπως δεν θα κουραστούμε να λέμε ποτέ, "ό, τι ξεχνάς, είσαι αναγκασμένος να το ξαναζήσεις. Η ιστορία επαναλαμβάνεται".





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου