Ο ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΣ ΜΑΣ ΤΟΠΟΣ

Καλωσορίσατε στον τόπο μας. Στη Λάγκα. Η Λάγκα είναι ένα χωριό χωμένο μέσα στο δάσος, στους πρόποδες των Οντρίων και ταυτόχρονα του Γράμμου, σε ένα απαράμιλλης ομορφιάς τοπίο, στην Καστοριά. Σε όλους εσάς που παρακολουθείτε συστηματικά ή όχι τα τεκτενόμενα του χωριού μας, σας εύχομαι καλή περιήγηση. Το blog αυτό είναι καθαρά λαογραφικό και περιγραφικό τόσο της σύγχρονης όσο και της παλιάς ζωής της Λάγκας. Γιατί δεν πρέπει να χαθούν οι παραδόσεις και η ιστορία μας. Χωρίς αυτά, χωρίς να γνωρίζουμε την κληρονομιά μας, δεν μπορούμε να υπάρχουμε σαν ξεχωριστοί άνθρωποι, σαν συγχωριανοί και πηγαίνοντας πιο μακριά, ακόμα και σαν έθνος.
Καλωσορίσατε λοιπόν και ελάτε να κάνουμε βόλτα μαζί στη Λάγκα του πριν και του τώρα...

Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2012

ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ 2012

Καλησπέρα φίλοι μου. Σήμερα Κυριακή 22 Ιανουαρίου το πρωί μετά την λειτουργία στον Άι- Νικόλα στη Λάγκα, κόψαμε την βασιλόπιτα. ωραία εκδήλωση. Στην καρδιά του χειμώνα και ενώ όλα γύρω είναι παγωμένα, εμείς βρεθήκαμε πάλι μαζί για να γιορτάσουμε. Γιατί η κοπή της βασιλόπιτας είναι μικρή γιορτή, κι εμείς ψάχνουμε τέτοιες ευκαιρίες. Καλωσορίσαμε το νέο χρόνο για μια ακόμα φορά και ανταλλάξαμε ευχές για μια ακόμα φορά. Και ήταν όμορφα. Δείτε πως περάσαμε:

Με τις ευλογίες του πατέρα Γεώργιου ελπίζουμε σε μια νέα ευτυχισμένη και λιγότερο δύσκολη χρονιά.

Η βασιλόπιτά μας, αμέσως μετά την ευλογία από τον ιερέα του χωριού.

Στο πρώτο τραπέζι βλέπουμε από αριστερά: την Αντιγόνη Θεοχάρη- που ήταν η τυχερή Λαγκιώτισσα για φέτος και έτυχε το φλουρί-, η Τούλα Θεοχάρη, η Ξανθίππη Ζησοπούλου, η Κούλα Κατσάνου και η Βίκη Μποργανού (σύζυγος του δημάρχου μας) απολαμβάνουν το καφεδάκι τους μαζί με ένα κομμάτι πίτα.

Εδώ ο Χρήστος Παπαϊωάννου σερβίρει τον Ανδρέα Παπαθανασίου, τον Αντιδήμαρχο Νίκο Παπανικολάου και τον αντιδήμαρχο Πέτρο Χατζή.

Από την άλλη πλευρά του τραπεζιού βρίσκεται ο Θωμάς Ζησόπουλος και ο Νίκος Καραντίνος.

Σε άλλο τραπέζι απολαμβάνουν καφέ και πίτα ο Χρήστος Κέντρας και η Μιμή Καραντίνου.

Εδώ διακρίνουμε τον Ζήση Ζησόπουλο, τον δήμαρχό μας Παναγιώτη Κεπαπτσόγλου, τον Πέτρο Πυροβέτση και τον Χρήστο Αδαμόπουλο.

Από άλλη άποψη του ίδιου τραπεζιού. βλέπουμε τον Παναγιώτη Παπαϊωάννου, τον Πέτρο Πυροβέτση, τον Χρήστο Αδαμόπουλο, και τον Χρήστο Νάκου. Ο κύριος με τα λευκά μαλλιά και την πλάτη γυρισμένη είναι ο Αποστόλης Θεοχάρης, και αριστερά του βρίσκεται ο Δημοσθένης, γιος του Παναγιώτη Κεπαπτσόγλου.

Και φυσικά δεν μπορούσαν να λείπουν τα παιδιά από το Βράχο. Πάντα μας τιμούν.

Στα δεξιά βρίσκεται ο Αριστείδης Ζούκης.

Και εδώ είναι ο αντιδήμαρχος Βασίλης Κωαστόπουλος με τον Νίκο Καραντίνο και τον Ανδρέα Παπαθανασίου.

Σε κοντινό πλάνο.

Ο Βασίλης Παπαϊωάννου ήρθε με παρέα για καφέ και πίτα και στη συνέχεια το γύρισαν όλοι στο τσίπουρο.

Ο Πέτρος Χατζής απορροφημένος από την συζήτηση (φωτογραφία του Βασίλη Κωστόπουλου).

Και μετά το πέρας της γιορτής, η Δήμητρα Νάκου ταΐζει και τα σκυλιά και τις γάτες του χωριού. Σήμερα είναι όλοι ευχαριστημένοι.

Φίλοι μου, έτσι κύλησε η σημερινή γιορτή μας. Ήταν όμορφα, και ελπίζουμε του χρόνου σας σας δούμε όλους. Να είμαστε πιο πολλοί.
ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!!!! Έχετε τις ευχές και τα χαιρετίσματα όλων των παρευρισκομένων. Εις το επανιδείν φίλοι μου.

2 σχόλια: