Ο ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΣ ΜΑΣ ΤΟΠΟΣ

Καλωσορίσατε στον τόπο μας. Στη Λάγκα. Η Λάγκα είναι ένα χωριό χωμένο μέσα στο δάσος, στους πρόποδες των Οντρίων και ταυτόχρονα του Γράμμου, σε ένα απαράμιλλης ομορφιάς τοπίο, στην Καστοριά. Σε όλους εσάς που παρακολουθείτε συστηματικά ή όχι τα τεκτενόμενα του χωριού μας, σας εύχομαι καλή περιήγηση. Το blog αυτό είναι καθαρά λαογραφικό και περιγραφικό τόσο της σύγχρονης όσο και της παλιάς ζωής της Λάγκας. Γιατί δεν πρέπει να χαθούν οι παραδόσεις και η ιστορία μας. Χωρίς αυτά, χωρίς να γνωρίζουμε την κληρονομιά μας, δεν μπορούμε να υπάρχουμε σαν ξεχωριστοί άνθρωποι, σαν συγχωριανοί και πηγαίνοντας πιο μακριά, ακόμα και σαν έθνος.
Καλωσορίσατε λοιπόν και ελάτε να κάνουμε βόλτα μαζί στη Λάγκα του πριν και του τώρα...

Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2011

Η ΛΑΓΚΑ ΣΤΟ ΚΡΥΟ ΤΟΥ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟΥ

Γεια σας και πάλι φίλοι μου. Ελπίζω να είστε όλοι καλά και να χαίρεστε την ζωή σας. Και στους δύσκολους καιρούς που περνάμε, μην ξεχνάτε ότι αυτά που μας κάνουν αληθινά ευτυχισμένους και χαρούμενους είναι δωρεάν. Και πάντα να χαμογελάτε. Είναι πολύ σημαντικό...
Λόγους να χαμογελάμε έχουμε πολλούς. Ένας είναι για παράδειγμα μια ωραία βόλτα στο χωριό. Όπως αυτή που έκανα σήμερα. Προχθές σας έδειξα το δάσος. Σήμερα την Λάγκα. Το έχω κάνει πολλές φορές, το ξέρω, αλλά νομίζω ότι πάντα είναι διαφορετική. Ελάτε μαζί μου και πιστεύω πως θα συμφωνήσετε:

Μπορείτε να διακρίνετε τον σπίνο; Κάθεται σε ένα κλαδί στη μέση της φωτογραφίας. Ήταν ένα δυνατό προμήνυμα χιονιού. Μακάρι, γιατί υπάρχει πάρα πολύ ξηρασία και παγωνιά.

Μια παλιά καλύβα. Ακόμα κρατεί ενάντια στο πέρασμα του χρόνου.

Μια άποψη το Πάνω και Κάτω μαχαλά, καθώς και της Καστοριάς ακόμα στο βάθος.

Πόσο γραφικό το χωριό μας!






Μια παλιά χαρακτηριστική εξωτερική πόρτα. Ακόμα χρησιμοποιείται. Τόσο γερή.

Έχουν γίνει οι απαραίτητες προμήθειες ξύλων για τις σόμπες και τα τζάκια.Ας μην ξεχνάμε ότι το κρύο είναι ιδιαίτερα τσουχτερό εδώ.

Η γατούλα λιάζεται στη μέση του δρόμου. Μαζεύει ήλιο για τον χειμώνα.

Και ο σκύλος φυλάει την πόρτα του καφενείου. 

Σκάρφη βρασμένη. Δεν θα συνιστούσα να την χρησιμοποιήσετε. Είναι άκρως τοξικό, κι επικίνδυνο για όποιον δεν την γνωρίζει. Αυτοί όμως που ξέρουν...

Φίλοι μου, αυτήν ήταν και η σημερινή Κυριακάτικη βόλτα μας στη Λάγκα. Κρυώσαμε λίγο, αλλά χαλάλι της. Εις το επανιδείν φίλοι μου.

1 σχόλιο:

  1. Σκάρφη τι είναι;
    Τον είδα και τον Σπίνο!
    χεχεχε ξύλα για τις σόμπες και τα τζάκια, όλοι κάνουμε προμήθεια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή