Ο ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΣ ΜΑΣ ΤΟΠΟΣ

Καλωσορίσατε στον τόπο μας. Στη Λάγκα. Η Λάγκα είναι ένα χωριό χωμένο μέσα στο δάσος, στους πρόποδες των Οντρίων και ταυτόχρονα του Γράμμου, σε ένα απαράμιλλης ομορφιάς τοπίο, στην Καστοριά. Σε όλους εσάς που παρακολουθείτε συστηματικά ή όχι τα τεκτενόμενα του χωριού μας, σας εύχομαι καλή περιήγηση. Το blog αυτό είναι καθαρά λαογραφικό και περιγραφικό τόσο της σύγχρονης όσο και της παλιάς ζωής της Λάγκας. Γιατί δεν πρέπει να χαθούν οι παραδόσεις και η ιστορία μας. Χωρίς αυτά, χωρίς να γνωρίζουμε την κληρονομιά μας, δεν μπορούμε να υπάρχουμε σαν ξεχωριστοί άνθρωποι, σαν συγχωριανοί και πηγαίνοντας πιο μακριά, ακόμα και σαν έθνος.
Καλωσορίσατε λοιπόν και ελάτε να κάνουμε βόλτα μαζί στη Λάγκα του πριν και του τώρα...

Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

ΛΑΓΚΙΩΤΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ

Καλημέρα φίλοι μου. Το κρύο αυξάνει και τουρτουρίζουμε μόλις απομακρυνθούμε από το τζάκι. Και φυσικά το χωριό είναι υπέροχο. Όμως ο καθαρός αέρας είναι ότι πρέπει για να μας ανοίξει την όρεξη. Λες και η ανορεξία ήταν ποτέ χαρακτηριστικό μας. Τέλος πάντων. Σήμερα, θα θυμηθούμε ένα άκρως χειμωνιάτικο λαγκιώτικο φαγητό. Την τραχανόπιτα. Και λέω χειμωνιάτικο, γιατί τώρα είναι η εποχή της γουρουναχαράς και κάθε σπίτι είχε πολλές τσιγαρίδες. Οπότε και με το φρέσκο κρέας, η τραχανόπιτα είναι πολύ πιο νόστιμη. Εννοείται. Η συνταγή είναι εξαιρετικά εύκολη στην παρασκευή της. Και άλλο τόσο στην κατανάλωσή της. Ας την δούμε όμως:


Τραχανόπιτα

Υλικά:
100γρ βούτυρο
αλάτι χονδρό
½ κιλό τραχανάς σταρένιος
½  κούπα λίγδα (χοιρινό λίπος) λιωμένη
½ κούπα (τζίμπες) τσιγαρίδες ψιλές από τον πάτο του καζανιού
Διαδικασία:
Βάζουμε σε νερό που βράζει το χοντρό αλάτι, το βούτυρο και τον τραχανά και περιμένουμε να χυλώσει, ανακατεύοντας τακτικά.
Βουτυρώνουμε το ταψί και ρίχνουμε μέσα τον βρασμένο τραχανά. Περιχύνουμε με λίγδα κι από πάνω βάζουμε τις τσιγαρίδες. Ψήνουμε στους 180ο C για 30’ περίπου να ροδίσει. Εναλλακτικά, αντί για λίγδα, αλάτι και τσιγαρίδες, μπορούμε να βάλουμε ζάχαρη και η πίτα μας να γίνει γλυκιά.

Καλή σας επιτυχία σας εύχομαι. Προσέξτε στη χώνεψη. Τίποτα δε βοηθάει περισσότερο από ένα ποτηράκι κόκκινο κρασί. (Έτσι με βολεύει, έτσι λέω). 
Εις το επανιδείν φίλοι μου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου