Ο ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΣ ΜΑΣ ΤΟΠΟΣ

Καλωσορίσατε στον τόπο μας. Στη Λάγκα. Η Λάγκα είναι ένα χωριό χωμένο μέσα στο δάσος, στους πρόποδες των Οντρίων και ταυτόχρονα του Γράμμου, σε ένα απαράμιλλης ομορφιάς τοπίο, στην Καστοριά. Σε όλους εσάς που παρακολουθείτε συστηματικά ή όχι τα τεκτενόμενα του χωριού μας, σας εύχομαι καλή περιήγηση. Το blog αυτό είναι καθαρά λαογραφικό και περιγραφικό τόσο της σύγχρονης όσο και της παλιάς ζωής της Λάγκας. Γιατί δεν πρέπει να χαθούν οι παραδόσεις και η ιστορία μας. Χωρίς αυτά, χωρίς να γνωρίζουμε την κληρονομιά μας, δεν μπορούμε να υπάρχουμε σαν ξεχωριστοί άνθρωποι, σαν συγχωριανοί και πηγαίνοντας πιο μακριά, ακόμα και σαν έθνος.
Καλωσορίσατε λοιπόν και ελάτε να κάνουμε βόλτα μαζί στη Λάγκα του πριν και του τώρα...

Δευτέρα, 26 Μαρτίου 2012

ΚΥΡΙΑΚΗ 25 ΜΑΡΤΙΟΥ ΣΤΗ ΛΑΓΚΑ

Καλημέρα φίλοι μου. Χθες ήταν η 25η Μαρτίου. Χρόνια πολλά σε όσους και όσες γιόρταζαν, και ας είναι τιμημένο το έθνος μας, και οι αγωνιστές του που έδωσαν τη ζωή τους για να μείνει η πατρίδα μας ελεύθερη. Δοξασμένο ας είναι το όνομά τους.
Είχαμε λειτουργία στο χωριό, και μετά δοξολογία λόγω της ημέρας και τρισάγιο στο μνημείο υπέρ των πεσόντων. Και μετά καφέ και μπισκοτολούκουμο στο καφενείο. Δείτε πόσοι ήμασταν:

Ηλιόλουστη ημέρα, και προσευχόμαστε για την ψυχή εκείνων που αγωνίστηκαν ώστε να είμαστε εμείς σήμερα ελεύθεροι.

Μετά την κατάθεση στεφάνου. Ελάχιστος φόρος τιμής για τους ήρωες του '21.

Αποχωρούμε από τον χώρο του μνημείου, μετά το πέρας του τρισαγίου. Έληξε με τον Εθνικό μας Ύμνο. Τραγουδούσαμε τόσο δυνατά, που αντιλάλησαν τα βουνά και τα λαγκάδια.

Τα απαραίτητο καφεδάκι και με συνοδευτικό μπισκοτολούκουμο. Ο θείος Χρήστος Νάκου σε πρώτο πλάνο. Στο βάθος φαίνονται οι: πρεσβυτέρα, ο θείος Γιώργος Κατσάνος, δεξιά είναι η θεία Κούλα (που δεν φάινεται), και η πλάτη του ιερέα μας, πατέρα Γεώργιου.

Η θεία Όλγα και ο θείος Κώστας (ο ένας ψάλητς μας),μας εύχονται "στην υγεία μας". Ανταποδίδουμε τα ίσα.

Η θεία Μαριάνθη απολαμβάνει τον καφέ της.

Και ένας επίτροπος και ένας ψάλτης της εκκλησίας. Ο Αριστείδης Ζούκης και ο Δημήτρης Καραντίνου.

Τα χρόνια πολλά έδιναν κι έπαιρναν. Άντε, και του χρόνου με υγεία!
Καλή συνέχεια σας εύχομαι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου