Ο ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΣ ΜΑΣ ΤΟΠΟΣ

Καλωσορίσατε στον τόπο μας. Στη Λάγκα. Η Λάγκα είναι ένα χωριό χωμένο μέσα στο δάσος, στους πρόποδες των Οντρίων και ταυτόχρονα του Γράμμου, σε ένα απαράμιλλης ομορφιάς τοπίο, στην Καστοριά. Σε όλους εσάς που παρακολουθείτε συστηματικά ή όχι τα τεκτενόμενα του χωριού μας, σας εύχομαι καλή περιήγηση. Το blog αυτό είναι καθαρά λαογραφικό και περιγραφικό τόσο της σύγχρονης όσο και της παλιάς ζωής της Λάγκας. Γιατί δεν πρέπει να χαθούν οι παραδόσεις και η ιστορία μας. Χωρίς αυτά, χωρίς να γνωρίζουμε την κληρονομιά μας, δεν μπορούμε να υπάρχουμε σαν ξεχωριστοί άνθρωποι, σαν συγχωριανοί και πηγαίνοντας πιο μακριά, ακόμα και σαν έθνος.
Καλωσορίσατε λοιπόν και ελάτε να κάνουμε βόλτα μαζί στη Λάγκα του πριν και του τώρα...

Τρίτη 1 Μαΐου 2012

ΠΙΑΣΑΜΕ ΤΟ ΜΑΗ ΣΤΗ ΛΑΓΚΑ

Καλησπέρα φίλοι μου. Βράδυ Πρωτομαγιάς απόψε και μετά από όλη την κούραση της ημέρας, αναπολώ τις όμορφες στιγμές που ζήσαμε σήμερα στο χωριό. Η μέρα ήταν μια καταπληκτική ανοιξιάτικη μέρα, και αρπάξαμε την ευκαιρία να βρεθούμε με τις παρέες μας στη φύση και να πλέξουμε στεφάνια και να περάσουμε καλά. Τον πιάσαμε το Μάη και περάσαμε τόσο όμορφα. Πάρτε μια ιδέα του τι έγινε, όσοι δεν ήρθατε στο χωριό σήμερα, ή θυμηθείτε όσοι ήσασταν στη Λάγκα:

Το πρώτο σταφύλι του κούκου που είδα φέτος.

Κάτι μας κλείνει τον δρόμο.

Τελικά είναι μια χελωνίτσα που λιάζεται στον ζεστό πρωινό ακόμα ήλιο, και μας καλημερίζει.

Μια σύντομη επίσκεψη στον Άγιο Κωνσταντίνο, για να επιβλέψουμε τις προετοιμασίες για τις παρέες που θα έρθουν.

Τα κοκορέτσια και τα σπληνάντερα ήδη βασανίζονται σουβλιστά πάνω στα κάρβουνα.
Και τελικά ήρθαν μεγάλες παρέες. Ήταν πολύ όμορφα. Και από ένα ράδιο ακούγονται τα απαραίτητα κλαρίνα: ΕΜΕΙΣ ΕΔΩ ΔΕΝ ΗΡΘΑΜΕ- ΚΕΡΝΑ ΜΑΣ, ΚΕΡΝΑ ΜΑΣ
ΝΑ ΦΑΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΠΙΟΥΜΕ, ΑΪΝΤΕ ΝΑ ΚΕΡΝΑΣ ΝΑ ΚΑΛΟΠΕΡΝΑΣ. Κατάλληλο τραγούδι για την ώρα αυτή.


Τα λουλούδια στις δόξες τους.



Μαζέψαμε αρκετά για να πλέξουμε τα στεφάνια μας.

Και στο σχολείο ο κόσμος μαζεύεται.

Κρεμάσαμε το στεφάνι στο κιόσκι που καθόμασταν. Πως θα δείξουμε ότι πιάσαμε το Μάη;

Ιδανικό μέρος για κάθε είδους παιχνίδια των παιδιών κάθε ηλικίας.

Το κορίτσι του Μάη.

Οι μεγάλοι μαθαίνουν στους μικρότερους να ανάβουν κάρβουνα για ψήσιμο με χειροκίνητο πιστολάκι και κάνοντας αέρα με ένα καπάκι από τέντζερη. Όπως και να' χει φάγαμε καλά. Να είστε καλά ψητάδες!

Και κλείνω τη σύντομη αναφορά στη σημερινή μέρα με μια μαγιάτικη εικόνα. Ένα πέτρινο σπίτι που χτίζεται στο χωριό. Παίρνουμε νέα ζωή σιγά- σιγά. Τι ωραία!

Φίλοι μου, ελπίζω να περάσατε κι εσείς το ίδιο όμορφα. Φυσικά το χωριό ήταν γεμάτο κόσμο, και σχεδόν κάθε σπίτι είχε τις παρέες του να ψήνουν στην αυλή, κάτι που είχαμε χρόνια να δούμε. Ελπίζω να επαναληφθεί πολύ σύντομα.
Καλή συνέχεια να έχετε και καλό μήνα να έχουμε όλοι μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου