Ο ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΣ ΜΑΣ ΤΟΠΟΣ

Καλωσορίσατε στον τόπο μας. Στη Λάγκα. Η Λάγκα είναι ένα χωριό χωμένο μέσα στο δάσος, στους πρόποδες των Οντρίων και ταυτόχρονα του Γράμμου, σε ένα απαράμιλλης ομορφιάς τοπίο, στην Καστοριά. Σε όλους εσάς που παρακολουθείτε συστηματικά ή όχι τα τεκτενόμενα του χωριού μας, σας εύχομαι καλή περιήγηση. Το blog αυτό είναι καθαρά λαογραφικό και περιγραφικό τόσο της σύγχρονης όσο και της παλιάς ζωής της Λάγκας. Γιατί δεν πρέπει να χαθούν οι παραδόσεις και η ιστορία μας. Χωρίς αυτά, χωρίς να γνωρίζουμε την κληρονομιά μας, δεν μπορούμε να υπάρχουμε σαν ξεχωριστοί άνθρωποι, σαν συγχωριανοί και πηγαίνοντας πιο μακριά, ακόμα και σαν έθνος.
Καλωσορίσατε λοιπόν και ελάτε να κάνουμε βόλτα μαζί στη Λάγκα του πριν και του τώρα...

Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012

ΠΑΛΙΑ ΛΑΓΚΙΩΤΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ

Καλησπέρα φίλοι μου. Σήμερα με τόσο κρύο και χιόνι ξανά, θυμήθηκα μια παλιά συνταγή για μια ζεστή σούπα, θερμαντική και πολύ νόστιμη. Πρόκειται για το μάσκλο. Όσοι τη γνωρίζουν νομίζω πως τους έκανα να αρχίσουν να τρέχουν τα σάλια τους. Όσοι πάλι δεν την έχουν δοκιμάσει, αν το κάνουν, θα μας καταλάβουν εμάς που την ξέρουμε. Ας την απολαύσουμε λοιπόν, μαζί, όπως πάντα:


Μ ά σ κ λ ο
Υλικά:
·         1 λαγός ή κουνέλι ή κοτόπουλο σε μερίδες
·         Αρκετό νερό για το βράσιμο
·         Αλατοπίπερο
·         6- 7 κουτάλια αλεύρι
·         5 κουτάλια βούτυρο
·         2 σκελίδες σκόρδο τριμμένες
·         1 αυγό
·         Χυμός από 1 λεμόνι
Οδηγίες:
1.      Βράζουμε προσθέτοντας το ανάλογο αλατοπίπερο σε μπόλικο νερό το κρέας μας, όπως το ετοιμάζουμε για σούπα. Αφήνουμε να υπάρχει αρκετός ζωμός για 7 περίπου μερίδες.
2.      Σε κατσαρολάκι λιώνουμε το βούτυρο και σοτάρουμε το αλεύρι καλά. Προσθέτουμε ανακατεύοντας με το σύρμα σιγά- σιγά ζωμό από τη σούπα και μετά όλο μαζί το μίγμα το προσθέτουμε στην κατσαρόλα.
3.      Σιγοβράζουμε να αρχίσει να χυλώνει. Προς το τέλος προσθέτουμε το σκόρδο 1 ή δύο σκελίδες ανάλογα με το γούστο μας και αφήνουμε να βράσει περίπου 10’. Δεν πρέπει να χυλώσει πολύ.
4.      Στη συνέχεια αβγοκόβουμε τη σούπα με το λεμόνι και το αυγό, οπότε θα χυλώσει ακόμα περισσότερο.

Φίλοι μου, φτιάξτε την. Είναι το κάτι άλλο. Και καθώς θα τρώτε, θα με θυμάστε. Σας το εγγυώμαι. Καλή συνέχεια να έχετε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου