Ο ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΣ ΜΑΣ ΤΟΠΟΣ

Καλωσορίσατε στον τόπο μας. Στη Λάγκα. Η Λάγκα είναι ένα χωριό χωμένο μέσα στο δάσος, στους πρόποδες των Οντρίων και ταυτόχρονα του Γράμμου, σε ένα απαράμιλλης ομορφιάς τοπίο, στην Καστοριά. Σε όλους εσάς που παρακολουθείτε συστηματικά ή όχι τα τεκτενόμενα του χωριού μας, σας εύχομαι καλή περιήγηση. Το blog αυτό είναι καθαρά λαογραφικό και περιγραφικό τόσο της σύγχρονης όσο και της παλιάς ζωής της Λάγκας. Γιατί δεν πρέπει να χαθούν οι παραδόσεις και η ιστορία μας. Χωρίς αυτά, χωρίς να γνωρίζουμε την κληρονομιά μας, δεν μπορούμε να υπάρχουμε σαν ξεχωριστοί άνθρωποι, σαν συγχωριανοί και πηγαίνοντας πιο μακριά, ακόμα και σαν έθνος.
Καλωσορίσατε λοιπόν και ελάτε να κάνουμε βόλτα μαζί στη Λάγκα του πριν και του τώρα...

Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2012

Η ΛΑΓΚΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΨΥΞΗ

Καλησπέρα φίλοι μου. Η παγωνιά καλά κρατεί. Το μόνο καλό που έχει βγει από όλο αυτό το κρύο, είναι ότι κοιμήθηκαν επιτέλους οι αρκούδες και ψόφησαν τα μικρόβια. Έτσι τουλάχιστον νομίζω. Η παγωνιά είναι τόση, που ο δρόμος, όσο αλάτι κι αν ρίξουν, όσες φορές κι αν περάσουν να τον καθαρίσουν, δεν γίνεται τίποτα. Όμως, έχει και την ομορφιά του το τοπίο. Έτσι, την Κυριακή το πρωί, θέλοντας να απολαύσουμε το χιόνι, πήγαμε στο χωριό. Τι αντικρίσαμε και απολαύσαμε; Δείτε μαζί μας:
Η ώρα είναι 10:00πμ και δεν βγήκε ο ήλιος ακόμα. Η θερμοκρασία είναι περίπου -9οC.

Όλα είναι παγωμένα. Δεν κινείται τίποτα.

Στο καφενείο βρήκαμε ζεστασιά και μια κούπα καφέ. Τέλεια. Εμείς οι πολλοί θαμώνες είπαμε τα νέα του χωριού.

Μετά ο Θανάσης ο καφετζής βγήκε να ταΐσει τα σκυλιά. Και την γάτα.

Επί τέλους. Ξημέρωσε στις 11:00πμ. 

Ήρθε το φως, αλλά έφερε μόνο ... φως. Καθόλου ζέστη.

Μπήκα στον Άι- Νικόλα να ανάψω ένα κεράκι. Και δείτε τι αντίκρισα: ένας σπίνος μπήκε στην εκκλησία να ζεσταθεί και κόβει βόλτες. Κάθεται στον σταυρό και με παρακολουθεί από ψηλά.

Ο Άι- Γιώργης στο δρόμο πριν τον Βράχο. Δεν φαντάζεστε την ηρεμία της φύσης. Δεν κινείται, δεν ακούγεται τίποτα. Το χιόνι και η παγωνιά το προκαλούν αυτό.

Τα Τζαντίρια επίσης βυθισμένα στο χιόνι.

Και μακριά στον ορίζοντα επικρατούν οι ίδιες συνθήκες.

Στο κέντρο της φωτογραφίας φαίνεται και ο καταρράκτης που πάγωσε ενώ κυλούσε. Υπερθέαμα από κοντά.

Η Λάγκα σχεδόν χάθηκε στο λευκό.

Ο καταρράκτης λίγο πιο κοντά.



Και στα λιζβάρια σχηματίστηκαν κρύσταλλοι.

Και το ποτάμι παγωμένο.



Φίλοι μου, η παγωνιά συνεχίζεται. Ας ελπίσουμε να είναι για καλό. Τι άλλο να πω. Νομίζω πως παρατράβηξε, αλλά δεν είναι στο χέρι μας να κάνουμε κάτι γι' αυτό. Θα κάνουμε υπομονή και θα απολαμβάνουμε όσο μπορούμε τον χειμώνα. Όσο βαρύς κι αν είναι.
Πήρατε μια ιδέα τι γίνεται στο χωριό. Όλα έχουν ηρεμήσει και δεν κινείται τίποτα. Λόγω παγωνιάς ξεκουράζονται όλοι: φύση και άνθρωποι.
Καλή συνέχεια να έχετε φίλοι μου.

1 σχόλιο: