Ο ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΣ ΜΑΣ ΤΟΠΟΣ

Καλωσορίσατε στον τόπο μας. Στη Λάγκα. Η Λάγκα είναι ένα χωριό χωμένο μέσα στο δάσος, στους πρόποδες των Οντρίων και ταυτόχρονα του Γράμμου, σε ένα απαράμιλλης ομορφιάς τοπίο, στην Καστοριά. Σε όλους εσάς που παρακολουθείτε συστηματικά ή όχι τα τεκτενόμενα του χωριού μας, σας εύχομαι καλή περιήγηση. Το blog αυτό είναι καθαρά λαογραφικό και περιγραφικό τόσο της σύγχρονης όσο και της παλιάς ζωής της Λάγκας. Γιατί δεν πρέπει να χαθούν οι παραδόσεις και η ιστορία μας. Χωρίς αυτά, χωρίς να γνωρίζουμε την κληρονομιά μας, δεν μπορούμε να υπάρχουμε σαν ξεχωριστοί άνθρωποι, σαν συγχωριανοί και πηγαίνοντας πιο μακριά, ακόμα και σαν έθνος.
Καλωσορίσατε λοιπόν και ελάτε να κάνουμε βόλτα μαζί στη Λάγκα του πριν και του τώρα...

Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

ΚΥΡΙΑΚΗ 4 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ

Καλησπέρα φίλοι και καλωσήλθατε στο νέο μας χώρο. Μετά από πολύ προσπάθεια να κρατήσουμε επαφή στην παλιά διεύθυνση, κατέληξα στο συμπέρασμα ότι έπρεπε τελικά να αλλάξουμε στέκι. Από εδώ και πέρα θα βρισκόμαστε εδώ, και αν θέλετε... σας κερνάω και καφέ. Το μόνο που πρέπει να προσέχω είναι οι πολλές φωτογραφίες. Ο όγκος τους είναι απαγορευτικός. Θα σας στενοχωρήσω, αλλά δεν γίνεται διαφορετικά. Γιατί θα αναγκαστώ να αλλάξω πάλι διεύθυνση σύντομα.
Όμως, ας αρχίσουμε λοιπόν. Την Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου λειτούργησε η αγία Βαρβάρα. Έχει γίνει συνήθεια πια, να ανοίγει η εκκλησία στις αρχές Σεπτεμβρίου, γιατί την ημέρα της Χάρης της είναι καταχείμωνο και δεν μπορούμε να βγούμε εκεί πάνω. Έτσι, λειτουργηθήκαμε στο ξωκλήσι. Δείτε το:

Ο ήλιος βγαίνει από την πλαγιά των Οντρίων.


Λαμβάνονται τα απαραίτητα από τον Άι- Νικόλα. Η ώρα είναι λίγο μετά τις 8πμ.

Περιπέτεια στο δρόμο.

Με πολλά χέρια να σπρώχνουν, λύνεται οποιοδήποτε πρόβλημα εύκολα και γρήγορα.

Καλώς ήρθαμε. Η Αγία μας καλοδέχεται.






Βγαίνει ο δίσκος. Ο καθένας ρίχνει τον οβολό του.

Γίνεται κι ένα τρισάγιο εις μνήμη των αγνώστων νεκρών των οποίων τη γη πατάμε. Ας μην ξεχνάμε ότι ο τόπος ήταν νεκροταφείο. Υπάρχουν ακόμη πέτρες που σηματοδοτούν τάφους που το μαρτυρούν.

Τι ωραία που βουτήξαμε το ψωμί μας- πεντάρτο- μετά το αντίδωρο. Τι γλυκιά κρασοπάπαρα ήταν αυτή. Κέρασμα της Αγίας.


Και αρχίζει η επιστροφή στο χωριό.

Και ορισμένα ατρόμητα παλληκάρια πήραν τον δρόμο της επιστροφής με τα πόδια.

Φίλοι μου, ελπίζω κι εδώ σ' αυτόν τον τόπο να περνάμε καλά. Ε|ις το επανιδείν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου