Ο ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΣ ΜΑΣ ΤΟΠΟΣ

Καλωσορίσατε στον τόπο μας. Στη Λάγκα. Η Λάγκα είναι ένα χωριό χωμένο μέσα στο δάσος, στους πρόποδες των Οντρίων και ταυτόχρονα του Γράμμου, σε ένα απαράμιλλης ομορφιάς τοπίο, στην Καστοριά. Σε όλους εσάς που παρακολουθείτε συστηματικά ή όχι τα τεκτενόμενα του χωριού μας, σας εύχομαι καλή περιήγηση. Το blog αυτό είναι καθαρά λαογραφικό και περιγραφικό τόσο της σύγχρονης όσο και της παλιάς ζωής της Λάγκας. Γιατί δεν πρέπει να χαθούν οι παραδόσεις και η ιστορία μας. Χωρίς αυτά, χωρίς να γνωρίζουμε την κληρονομιά μας, δεν μπορούμε να υπάρχουμε σαν ξεχωριστοί άνθρωποι, σαν συγχωριανοί και πηγαίνοντας πιο μακριά, ακόμα και σαν έθνος.
Καλωσορίσατε λοιπόν και ελάτε να κάνουμε βόλτα μαζί στη Λάγκα του πριν και του τώρα...

Σάββατο, 24 Σεπτεμβρίου 2011

ΣΤΙΣ ΚΡΑΝΙΕΣ ΓΙΑ ΚΡΑΝΙΑ

Καλησπέρα φίλοι μου. Ελπίζω να σας βρίσκω όλους καλά και σήμερα.Ο γλυκός φθινοπωρινός καιρός είναι πραγματικά απίθανος. Δεν χρειαζόμαστε καμιά δικαιολογία για βόλτα στη φύση. Και όμως βρήκα και μάλιστα μια καταπληκτική. Είναι καιρός να μαζέψουμε κράνα. "Κράνια" όπως τα λέμε στο χωριό. Μια βόλτα μας έπεισε ότι πράξαμε σωστά. Οι κρανιές είναι φορτωμένες με πολύ και καλό καρπό. Οι βροχές όλου σχεδόν του καλοκαιριού και η όψιμη ζέστη βοήθησαν πολύ σ' αυτό. 
Ας δούμε όμως τι γίνεται στην πλακαριά προς τον Άι- Λιά:

Ανηφορίζοντας την Πλακαριά. Φυσικά από την παρατεταμένη ζέστη το ρέμα είναι ξερό. Εδώ και αρκετό καιρό.


Τα Όντρια από την Πλακαριά. Με το λευκάδι- σύμβολο της περιοχής.

Και η συγκομιδή άρχισε.


Τα λευκάδι- οι λεύκες δηλαδή- είναι δυνατά, πανύψηλα και ολόισια δέντρα. Παρατηρούν τον κόσμο μας από ψηλά καμαρωτά- καμαρωτά, λες και μας κοιτούν όλους αφ' υψηλού.

Η ωραιότερη κρανιά για φέτος. Φορτωμένη με τόσους καρπούς όσους θα μπορούσε νομίζω να ικανοποιήσει τις ανάγκες των νοικοκυρών όλου του χωριού.

Φίλοι μου, η σύντομη βόλτα μας κατέληξε σε μια σημαντική συγκομιδή κράνων. Και ψυχική ηρεμία και ανάταση. Και φυσικά σε κατοπινές αναρτήσεις πρέπει να δείτε πως εκμεταλλεύτηκα όλη αυτήν την παραγωγή. Εις το επανιδείν φίλοι μου.
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ: για να μη μακρηγορώ και σας κουράσω, δημιούργησα κι έναν τόπο που μπορούμε να μαζευόμαστε και να συζητάμε για την κουζίνα (μαγειρική) του τόπου μας και να ανταλλάζουμε ιδέες και συνταγές. Θα ήθελα πάρα πολύ να συμμετέχετε ενεργά σ' αυτήν την προσπάθεια, γιατί είναι πολύ σημαντικό να καταγράφουμε παλιές και νέες συνταγές που χρησιμοποιούμε. Για να μην ξεχαστούν και να διαδοθούν. Νομίζω ότι κανείς μας δεν έχει να χάσει κάτι από αυτήν την καταγραφή. Είναι χρήσιμη και πολύτιμη. Σας προσκαλώ λοιπόν στη διεύθυνση: http://masasoura.blogspot.com/
Ελάτε να τα λέμε. Είναι σημαντικό  να διαδίδουμε την κουζίνα μας. Είναι ο καλύτερος τρόπος να την διατηρούμε. Όποτε θέλετε κοπιάστε. Είστε πάντα όλοι ευπρόσδεκτοι. Και που ξέρετε; μπορεί και εσείς οι ίδιοι να βρείτε αυτόν τον τόπο χρήσιμο. 
Και αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι με κανέναν τρόπο θα ξεχάσετε τη ΛΑΓΚΑ ΜΟΥ
Εις το επανιδείν φίλοι μου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου