Ο ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΣ ΜΑΣ ΤΟΠΟΣ

Καλωσορίσατε στον τόπο μας. Στη Λάγκα. Η Λάγκα είναι ένα χωριό χωμένο μέσα στο δάσος, στους πρόποδες των Οντρίων και ταυτόχρονα του Γράμμου, σε ένα απαράμιλλης ομορφιάς τοπίο, στην Καστοριά. Σε όλους εσάς που παρακολουθείτε συστηματικά ή όχι τα τεκτενόμενα του χωριού μας, σας εύχομαι καλή περιήγηση. Το blog αυτό είναι καθαρά λαογραφικό και περιγραφικό τόσο της σύγχρονης όσο και της παλιάς ζωής της Λάγκας. Γιατί δεν πρέπει να χαθούν οι παραδόσεις και η ιστορία μας. Χωρίς αυτά, χωρίς να γνωρίζουμε την κληρονομιά μας, δεν μπορούμε να υπάρχουμε σαν ξεχωριστοί άνθρωποι, σαν συγχωριανοί και πηγαίνοντας πιο μακριά, ακόμα και σαν έθνος.
Καλωσορίσατε λοιπόν και ελάτε να κάνουμε βόλτα μαζί στη Λάγκα του πριν και του τώρα...

Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2011

ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΗ ΒΟΛΤΑ

Καλησπέρα φίλοι μου. Ελπίζω και σήμερα να σας βρίσκω όλους καλά. Το κρύο των ημερών είναι αρκετά τσουχτερό και η φύση ετοιμάζεται να φορέσει τα χειμωνιάτικά της. Εμείς τα φορέσαμε ήδη. Όντας στα τέλη του φθινοπώρου, οι εικόνες είναι ανάλογες. Έκανα το απόγεμα μια βόλτα προς το Κρυονέρι, δεν έφτασα γιατί ο δρόμος σε ορισμένα σημεία είχε πολλή λάσπη και φοβήθηκα μην κολλήσει το αυτοκίνητο, και δεν υπήρχε κανείς στο χωριό να με βοηθήσει. Αλλά όσο είδα ήταν απλά φανταστικό. Ελάτε μαζί μου στη βόλτα:

Τα Όντρια μακριά στην παγωμένη καταχνιά του σούρουπου.

Τα πρόβατα αψηφούν το κρύο και βγήκαν στο δρόμο και στις πλαγιές για τροφή.


Η παγωνιά κρατά όλη μέρα. Το πρωί είχε -8 βαθμούς C. Πως να λιώσει αυτός ο πάγος; Πόσο να ζεστάνει στη διάρκεια της μέρας;

Και η πάχνη φυσικά δε λιώνει. Και από πάνω πέφτει κι άλλη κατά τη διάρκεια της νύχτας και το αποτέλεσμα; φαίνεται σαν χιόνι.

Άκρως φθινοπωρινή και ρομαντική διαδρομή. Το μόνο που ακούγεται στο παγωμένο περιβάλλον είναι ο θόρυβος που κάνουν τα φύλλα όταν πέφτουν από τα δέντρα. Όσα έχουν απομείνει στα κλαριά.

Τα Τζαντήρια στο φως του ήλιου που δύει.

Ακόμα και τον στρατό επιστρατεύσαμε να ανοίξει τους δρόμους στο δάσος.

Στο Παλιοφρίτι.

Η πάχνη δημιουργεί κρυστάλλους. Η φύση μέσα στην τόση σοφία της είναι και πανέμορφη.

Τα Όντρια στέκονται στο βάθος αγέρωχα και περήφανα.


Ο δρόμος της επιστροφής.


Άλλη μια παγωμένη ομορφιά που μας πρόσφερε η λαγκιώτικη φύση.


Ελάτε τώρα να σας κεράσω καφέ ή τσάι. Ό, τι θέλετε και να ζεσταθούμε γύρω από την σόμπα του καφενείου. Να μιλήσουμε και με τους λιγοστούς θαμώνες του.
Ορίστε. Ένα μέρος για κάθε δραστηριότητα. Ακόμα και για τις Πανελλήνιες διαβάζουμε στη Λάγκα.

Το τσίπουρο είναι απαραίτητο για να ζεσταθούμε.

Το τσάι και η μπύρα το ίδιο. Εγώ ήπια καφέ. Κοπιάστε.

Φίλοι μου, αυτή ήταν και η σημερινή βόλτα μας. Μακάρι την επόμενη φορά να την ολοκληρώσω. Πάντως είμαι πολύ ευχαριστημένη... και κρυωμένη. Ας είναι. Άξιζε τον κόπο. Καλή συνέχεια να έχετε φίλοι μου.

1 σχόλιο: