Ο ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΣ ΜΑΣ ΤΟΠΟΣ

Καλωσορίσατε στον τόπο μας. Στη Λάγκα. Η Λάγκα είναι ένα χωριό χωμένο μέσα στο δάσος, στους πρόποδες των Οντρίων και ταυτόχρονα του Γράμμου, σε ένα απαράμιλλης ομορφιάς τοπίο, στην Καστοριά. Σε όλους εσάς που παρακολουθείτε συστηματικά ή όχι τα τεκτενόμενα του χωριού μας, σας εύχομαι καλή περιήγηση. Το blog αυτό είναι καθαρά λαογραφικό και περιγραφικό τόσο της σύγχρονης όσο και της παλιάς ζωής της Λάγκας. Γιατί δεν πρέπει να χαθούν οι παραδόσεις και η ιστορία μας. Χωρίς αυτά, χωρίς να γνωρίζουμε την κληρονομιά μας, δεν μπορούμε να υπάρχουμε σαν ξεχωριστοί άνθρωποι, σαν συγχωριανοί και πηγαίνοντας πιο μακριά, ακόμα και σαν έθνος.
Καλωσορίσατε λοιπόν και ελάτε να κάνουμε βόλτα μαζί στη Λάγκα του πριν και του τώρα...

Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2011

ΝΤΟΠΙΟΛΑΛΙΑ (ΚΙ ΑΛΛΗ ΜΙΑ)

Καλημέρα φίλοι μου. Κυριακή πρωί σήμερα και προμηνύεται μια πολύ όμορφη φθινοπωρινή μέρα. Εμείς που μπορούμε και βρισκόμαστε στη Λάγκα χαιρόμαστε την φύση σε όλο της το μεγαλείο. Άρχισαν τα φθινοπωρινά χρώματα και γεμίζουν όλο το τοπίο. Έτσι, όπου και να γυρίσει  η ματιά, χορταίνει από ζεστά, γήινα χρώματα: καφέ, πορτοκαλί και κίτρινο, πράσινο και ό, τι άλλο βάλει ο νους σας. Σε όλους τους τόνους. Χάρμα οφθαλμών.Όμως σήμερα δεν θα σας δείξω εικόνες. Θα θυμηθούμε λόγια του χωριού. Κουβέντες που έχουν να ακουστούν πολλά χρόνια. Και όμως, υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που της χρησιμοποιούν. Έτσι τις έμαθα κι εγώ και σας τις μεταφέρω ατόφιες. Καλή περιήγηση στη ντοπιολαλιά μας:

 Γιάνω. Θεραπεύω, -ομαι.
Γιαπί. Οικοδομή, κτίσμα. (τουρκ= yapi)
Γιατάκι. Κατάλυμα. (τουρκ= yatak).
Γιάτος.  Νάτος.
Ζαμπουρντενιώτικος χαλές. Κακός άνθρωπος, ασυμμάζευτος, πολύ βρώμικος. (Ζαμπουρντέν= Μελάνθιο. Είχαν παλιά τα αποχωρητήρια σε πραγματικά άσχημη κατάσταση και επικράτησε η φράση για ανάλογες περιπτώσεις ανθρώπων). ΠΡΟΣΟΧΗ!!! ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΘΕΣΗ ΠΡΟΣΒΟΛΗΣ ΚΑΝΕΝΟΣ. ΛΟΓΙΑ ΠΟΛΥ ΠΑΛΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΗΜΕΡΙΝΑ. ΔΕΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΠΟΧΗ!!!
     Ζάντζα. Χούι, συνήθεια. 
     Ζαντζάρικος. Γεμάτος χούγια.
     Ζαραρλής, -ίδικος. Επιζήμιος, βλαπτικός. (zarazli)
     Ζαργάνα. Είδος ψαριού, ισχνός. (τουρκ= zirgana)
   Ντούτκα. Είδος όπλου (σαν φυσοκάλαμο) που φτιαχνόταν από τον κούφιο κορμό της βουζουλιάς.
      Ντράβαλα. Τα τραβήγματα από διάφορες υποθέσεις, προβλήματα ή ζητήματα.
     Ντορβάς. Ταγάρι αλλά από χοντρό μάλλινο ύφασμα από γιδότριχα. Και τουρβάς.
     Ντορής. Κοκκινωπός, μαυροκόκκινος. (dori)

     Ελπίζω και σήμερα να σας θύμησα κάτι από την παλιά ζωή της Λάγκας. Καλά να περάσετε και εις το επανιδείν φίλοι μου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου