Ο ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΣ ΜΑΣ ΤΟΠΟΣ

Καλωσορίσατε στον τόπο μας. Στη Λάγκα. Η Λάγκα είναι ένα χωριό χωμένο μέσα στο δάσος, στους πρόποδες των Οντρίων και ταυτόχρονα του Γράμμου, σε ένα απαράμιλλης ομορφιάς τοπίο, στην Καστοριά. Σε όλους εσάς που παρακολουθείτε συστηματικά ή όχι τα τεκτενόμενα του χωριού μας, σας εύχομαι καλή περιήγηση. Το blog αυτό είναι καθαρά λαογραφικό και περιγραφικό τόσο της σύγχρονης όσο και της παλιάς ζωής της Λάγκας. Γιατί δεν πρέπει να χαθούν οι παραδόσεις και η ιστορία μας. Χωρίς αυτά, χωρίς να γνωρίζουμε την κληρονομιά μας, δεν μπορούμε να υπάρχουμε σαν ξεχωριστοί άνθρωποι, σαν συγχωριανοί και πηγαίνοντας πιο μακριά, ακόμα και σαν έθνος.
Καλωσορίσατε λοιπόν και ελάτε να κάνουμε βόλτα μαζί στη Λάγκα του πριν και του τώρα...

Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2011

ΗΡΘΑΝ ΤΑ ΠΡΩΤΟΒΡΟΧΙΑ

Καλημέρα φίλοι μου. Κυριακή σήμερα και το πρωί είχε λειτουργία στον Άι- Νικόλα στο χωριό. Και φυσικά μαζευτήκαμε όλοι εκεί. Όλοι όσοι μείναμε ακόμα στη Λάγκα. Και ήταν πολύ όμορφα. Φθινοπώριασε. Και ήρθαν τα πρωτοβρόχια. Και βούρκωσαν τα Όντρια. Και ήταν πανέμορφα. Δείτε τι εννοώ:
Η γέφυρα των "Στεναγμών". Όποιος την περνάει αναστενάζει. Πολύ ρομαντικό το τοπίο.

Τα Όντρια που βούρκωσαν και δε φαίνονται. Έτοιμα τα σύννεφα να ξεσπάσουν. Και ξέσπασαν μετά από λίγο.


Κοιτάξτε τις καρυδιές σπασμένες. Ουσιαστικά κατεστραμμένες. Οι αρκούδες έκαναν επίθεση και τις κουτσούρεψαν. Η πραγματικότητα είναι ότι άρχισαν να καταστρέφουν ότι βρουν μπροστά τους. Όχι συνειδητά, γίνεται στην προσπάθειά τους να βρουν φαγητό.


Ακόμα και την κερασιά που δεν είναι με καρπούς. 

Μετά την βόλτα, μαζευτήκαμε στην κουζίνα της θείας Όλγας, που άναψε την σόμπα για να ζεσταθούμε. Και βλέπετε την κατσαρόλα; Ζήλεια σας, γιατί είναι γεμάτη βρασμένο καλαμπόκι από τον κήπο της. Και σιγόβραζε όλη νύχτα πάνω στη σόμπα. Καταπληκτική η γεύση του. Το βάλαμε σε μπολάκια με ζάχαρη και κανέλα και το τσακίσαμε. 
Αυτή είναι η Λάγκα κάθε εποχής. Και ο κόσμος της. Φιλόξενοι και με πάντα τις πόρτες τους ανοιχτές. Και κυρίως τις καρδιές τους ανοιχτές. Ελάτε να το ζήσετε. Αξίζει τον κόπο. 
Καλή συνέχεια να έχετε φίλοι μου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου