Ο ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΣ ΜΑΣ ΤΟΠΟΣ

Καλωσορίσατε στον τόπο μας. Στη Λάγκα. Η Λάγκα είναι ένα χωριό χωμένο μέσα στο δάσος, στους πρόποδες των Οντρίων και ταυτόχρονα του Γράμμου, σε ένα απαράμιλλης ομορφιάς τοπίο, στην Καστοριά. Σε όλους εσάς που παρακολουθείτε συστηματικά ή όχι τα τεκτενόμενα του χωριού μας, σας εύχομαι καλή περιήγηση. Το blog αυτό είναι καθαρά λαογραφικό και περιγραφικό τόσο της σύγχρονης όσο και της παλιάς ζωής της Λάγκας. Γιατί δεν πρέπει να χαθούν οι παραδόσεις και η ιστορία μας. Χωρίς αυτά, χωρίς να γνωρίζουμε την κληρονομιά μας, δεν μπορούμε να υπάρχουμε σαν ξεχωριστοί άνθρωποι, σαν συγχωριανοί και πηγαίνοντας πιο μακριά, ακόμα και σαν έθνος.
Καλωσορίσατε λοιπόν και ελάτε να κάνουμε βόλτα μαζί στη Λάγκα του πριν και του τώρα...

Κυριακή, 25 Δεκεμβρίου 2011

ΠΡΩΙ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΣΤΗ ΛΑΓΚΑΚαλησπέρα φίλοι μου. Χρόνια πολλά και καλά να μας περιμένουν. Ας είμαστε ευτυχισμένοι. Χριστούγεννα σήμερα, και δυστυχώς δεν είχαμε εκκλησιασμό στο χωριό. Έτσι, το πρωί που ανεβήκαμε για μια βόλτα, αντικρίσαμε ερημιά. Και καθώς ήταν και παγωνιά, δεν κινούνταν τίποτα. 
Και όμως, να ο Άρης, πιστός φύλακας του χωριού, άνοιγε μονοπάτι στο παγωμένο χιόνι ως το σπίτι του. Μας καλωσορίζει και ανταλλάσσουμε ευχές. 
Όπως βλέπετε, τώρα βγαίνει ο ήλιος από τα Όντρια. Τι να προλάβει να ζεστάνει! Τίποτα.

Και το δέντρο μας έχει σκεπαστεί με τον λευκό μανδύα του χιονιού. Προσπαθεί να προστατευτεί από την παγωνιά.

Ο δρόμος στην πλατεία του χωριού. Για πατινάζ είναι.

Μόνο ο γατούλης μας υποδέχτηκε. Περιμένει τα χάδια του γουργουρίζοντας.

Και η εκκλησία μας φωτεινή, γιορτάζει κι αυτή τη σημερινή μέρα. Ανάψαμε ένα κεράκι. Να μας βοηθάει.

Το χιόνι στην αυλή της εκκλησίας.

Το πονοπάτι που άνοιξε ο Άρης που οδηγεί για τον πάνω μαχαλά. το ακολούθησα και όπου με βγάλει.

Ο νέος Οικισμός στο βάθος έχει ντυθεί και αυτός στα λευκά.

Στον δρόμο της επιστροφής, οι κρύσταλλοι άρχισαν να σχηματίζονται στις άκρες των βράχων και των ρεμάτων.


Δείτε διάφορες απόψεις του μισοπαγωμένου ποταμιού μας. Τι κάνει η φύση όταν έχει κέφια. Και ας έχει παγωνιά.Φίλοι μου η Λάγκα σας στέλνει σήμερα παγωμένα φιλιά. Με ζεστή καρδιά. Χρόνια πολλά σας εύχομαι ξανά και ξανά. Καλή συνέχεια να έχετε.1 σχόλιο: