Ο ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΣ ΜΑΣ ΤΟΠΟΣ

Καλωσορίσατε στον τόπο μας. Στη Λάγκα. Η Λάγκα είναι ένα χωριό χωμένο μέσα στο δάσος, στους πρόποδες των Οντρίων και ταυτόχρονα του Γράμμου, σε ένα απαράμιλλης ομορφιάς τοπίο, στην Καστοριά. Σε όλους εσάς που παρακολουθείτε συστηματικά ή όχι τα τεκτενόμενα του χωριού μας, σας εύχομαι καλή περιήγηση. Το blog αυτό είναι καθαρά λαογραφικό και περιγραφικό τόσο της σύγχρονης όσο και της παλιάς ζωής της Λάγκας. Γιατί δεν πρέπει να χαθούν οι παραδόσεις και η ιστορία μας. Χωρίς αυτά, χωρίς να γνωρίζουμε την κληρονομιά μας, δεν μπορούμε να υπάρχουμε σαν ξεχωριστοί άνθρωποι, σαν συγχωριανοί και πηγαίνοντας πιο μακριά, ακόμα και σαν έθνος.
Καλωσορίσατε λοιπόν και ελάτε να κάνουμε βόλτα μαζί στη Λάγκα του πριν και του τώρα...

Κυριακή 3 Μαρτίου 2013

ΕΘΙΜΑ ΤΟΥ ΜΗΝΑ ΜΑΡΤΙΟΥ

Καλησπέρα φίλοι μου. ΄
Έχει 3 μέρες ο Μάρτης που μας ήρθε, και ήδη οι περισσότεροι άνθρωποι που βλέπω έχουν φορέσει το Μάρτη. Ευτυχώς. Και λέω ευτυχώς, όχι επειδή φοβάμαι μην επαληθευτεί η παμπάλαια πρόληψη, αλλά επειδή διαπιστώνω ότι ακόμη σεβόμαστε τα ήθη και έθιμα του τόπου μας. Ο κόσμος θυμάται και τιμά. Πολύ ελπιδοφόρο για την ιστορία και τη λαογραφία του τόπου μας.
Ωστόσο, ας δούμε τι συνέβαινε αυτές τις μέρες στη Λάγκα των πατέρων και των παππούδων μας, και τι απ' όλα αυτά ακολουθούμε και εμείς σήμερα:

                                               



 

Φίλοι μου βλέπετε πόσο πλούσια ήταν η φαντασία των ανθρώπων του χωριού. Αντιστρόφως ανάλογη με την αληθινά φτωχική τους ζωή. Μετριάζονταν έτσι οι δυσκολίες της καθημερινότητας. Και περνούσαν όσο μπορούσαν καλύτερα.
Καλή συνέχεια να έχετε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου